Причин такого розвитку подій декілька:

1) Закінчення місяця. Сьогодні усі великі клієнти будуть закривати свої основні угоди щодо валюти на звітну дату. Ніхто не буде їх залишати на останній день, що призведе до зростання попиту і досить активного в часі «руху» на міжбанку. Дефіцит часу по здійсненню операцій — буде в повній мірі використаний спекулянтами для розкрутки ринку;

2) Продовження періоду основних виплат відшкодувань ПДВ. Не всі великі експортери вже отримали основні суми таких відшкодувань від держави. Як тільки вони їх отримують — їх зацікавленість у продажу валюти понад обов'язкові 30% валютної виручки падає. На фоні зростаючого попиту це призводить до перекосів на міжбанку і активного росту котирувань, що й спостерігається в останні дні;

3) Стан ліквідності в банківській системі і поведінка готівкового ринку. Коррахунки банків просіли на ранок четверга майже на 1,2 млрд гривень до 49,8 млрд і це, мабуть, єдиний союзник гривні на сьогодняшньому валютному міжбанку.

Недолік гривні відчувається як у деяких банків, так і тієї частини клієнтів, хто ще не отримав відшкодувань ПДВ. Це частково знизить апетити як безпосередніх продавців валюти-експотерів, так і спекулянтів.

А ось готівковий ринок продовжує вже грати свою партію і самостійно впливає на загальну поведінку валютного ринку. Попит на готівку теж виріс, що дозволяє власникам обмінників поступово підіймати котирування. Причому не тільки до меж безготівкового курсу, а й періодично вже і вище. Різниця між курсами валютної готівки та безготівки — провокує спекулятивні атаки на гривню і створює додатковий тиск на нацвалюту.

Основна частина факторів сьогодні працює проти гривні  і «Мінфін» не виключає виходу Нацбанку на торги з інтервенціями з продажу долара, щоб збити ажіотаж. Застосовувати регулятор буде «анонімний» формат і продавати мінімум (як це вже було вчора).

За рахунок ефекту закінчення місяця ми очікуємо у четвер обсяг операцій на міжбанку в сумі до 410-430 млн доларів при укладанні до 520-560 угод  та істотному зростанні курсових коливань в межах коридору 26,65 — 26,90 гривень і черговому спекулятивному розгойдуванню курсу.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,30- 26,70 і продаж 26,75-26,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,50-26,65 гривень та продаж 26,6980-26,85 гривень.

Як і вчора — протягом дня готівковий ринок продовжить коригувати свої цінники в залежності від зростання попиту на валюту і поведінки курсу на міжбанку.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram