Що це означає

Оскільки близько 80% нафтопродуктів від загального обсягу імпорту ввозиться на територію України з Білорусі та РФ, ресурсне наповнення ринку і цінова ситуація на ньому безпосередньо залежать від стабільності поставок пального із зазначених країн.

Вітчизняні ринки бензинів, дизельного палива і скрапленого вуглеводневого газу в якості моторного палива є імпортозалежними.

Кращі кредитні картки для водіїв

З 1 червня вивезення з РФ на територію України бензинів моторних, дизельного палива і скрапленого газу буде можливим лише за наявності дозволу, виданого Мінекономрозвитку РФ.

Це створює ризики обмеження конкуренції на ринку оптової торгівлі нафтопродуктами та може викликати зростання цін на паливо в роздрібній мережі, зокрема у зв'язку з необхідністю диверсифікації джерел поставок.

Про наявні загрози щодо ресурсного наповнення ринку АМКУ повідомив адміністрації президента України, Раді національної безпеки і оборони України та уряду.

АМКУ зазначив, що буде пильно стежити за ситуацією з метою недопущення учасниками ринку порушень законодавства про захист економічної конкуренції. У разі виявлення таких порушень комітет вживе заходів відповідно до чинного законодавства.

Нагадаємо, про те, що уряд Росії розширило санкції проти України, забороняючи експорт нафти і нафтопродуктів в країну, стало відомо 18 квітня.