Ось основні з них:

1) Продовження періоду великих виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Частина великих вливань вже сталася в попередні декілька днів (за нашими розрахунками близько 3,8 млрд гривень бізнес отримав минулої п'ятниці та в понеділок), але ще не менше 2-3 млрд повинно зайти в найближчий час.

Як тільки клієнти отримують гривню від держави-вони вже не дуже горять бажанням продавати валюту понад обов'язкових 30%, що скорочує пропозицію на фоні стабільно зростаючого попиту. Перекоси загрожують тиском на гривню на міжбанку;

2) Після вихідного понеділка в США (День Пам'яті) — 28 травня ринок по долару вже входить в звичайний режим роботи. З одного боку — на торги вийдуть ті покупці долара, хто вчора переніс свої заявки по ньому через небажання працювати на ТОМі. Це збільшить попит на валюту.

З іншого боку — Україна вчора працювала і сьогодні нашим експортерам зарахується валютна виручка відразу за два дні. Це знову істотно змінить розклад сил на міжбанку і буде впливати на обсяги пропозиції сьогодні та завтра (коли компанії продаватимуть обов'язкові 30% виручки, зарахованої вівторком);

3) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з продажу ОВДП. Виставляються папери як в гривні, так і у валюті. Гривневі — як на досить короткий (до 4 місяців) термін, так і довгограючі. А валютні — доларові з можливістю дострокового погашення. Це при сприятливому ринку дозволить отримати на міжбанк досить великі обсяги додаткової пропозиції валюти від іноземців, які бажають придбати гривневі ОВДП. У НБУ 28 і 29 травня з'явиться можливість поповнити валюти в резерви.

Ми очікуємо у вівторок зростання обсягу операцій на міжбанку — в межах до 420-460 млн доларів при укладанні до 550-670 угод та коридор по курсу 26,25 — 26,40 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,05- 26,26 і продаж 26,35-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,25 гривень та продаж 26,29 -26,35 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram