Думки експертів

«Якщо не враховувати незначні коливання прибутковості єврооблігацій України, ринок майже не відреагував на цю заяву. Це означає, що ринок оцінює ймовірність повторного дефолту як низьку», — сказав начальник відділу по роботі з інвесторами банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

Погоджується з цим і головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов: «Жодних підстав для дефолту за суверенними зобов'язаннями сьогодні немає. Україна тільки що успішно пройшла пік виплат за зовнішнім боргом в травні і фінансово готова до чергового піку платежів у вересні».

Блінов додав, що з початку 2019 року уряд і НБУ виплатили 5,6 млрд дол. за валютними боргами без будь-яких ускладнень, рівень достатності золотовалютних резервів перевищує 3 місяці імпорту товарів і послуг, а чисті золотовалютні резерви перевищують 9 млрд дол. «Це повністю покриває всі боргові платежі на рік вперед. Для порівняння, в на початку 2015 роки (напередодні реструктуризації зовнішнього боргу) чисті золотовалютні резерви були нульовими », — додав він.

Читайте також: Безглуздий дефолт України

Блінов нагадав, що завдяки борговим операціям Мінфіну, здійсненим в 2016-2018 роках, довгостроковий графік виплат по суверенному боргу рівномірний, він не тільки уникає непідйомних пікових навантажень, а й пропонує «вікна» для розміщення нових випусків єврооблігацій. «При цьому Україна зараз у програмі МВФ, що пропонує рефінансування зовнішніх боргів за низькою ціною нових запозичень. Ось вже багато років основна проблема» боргового рівняння «полягає не в борговому навантаженні, а в незадовільному залученні коштів, пропонованих МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями», — сказав він.

Як зазначив Блінов, просування по програмі з МВФ дозволить Україні знижувати середньозважену вартість запозичень, а також покращувати умови доступу держави і ринкових суб'єктів до ринків капіталу. Відповідно, пріоритетом державної фінансово-економічної політики повинна бути активізація діалогу з МВФ в межах поточної програми stand-by, а також початок переговорів про нову програму фінансування.

«В умовах макрофінансової стабільності і достатності ресурсів для погашення і обслуговування суверенних зобов'язань в іноземній валюті розмови на тему „контрольованого дефолту “носять чисто теоретичний характер, і на практиці не мають нічого спільного ні з полегшенням боргового навантаження для країни, ні з забезпеченням сталого економічного розвитку», — резюмував Блінов.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик, своєю чергою, зазначив, що потенційні наслідки дефолту будуть руйнівними в усіх аспектах: економічному, політичному, соціальному.

«Дефолт призведе до припинення співпраці з МВФ, а як наслідок — з іншими фінансовими донорами. Вихід держави, державних і приватних компаній на ринок фінансових запозичень буде практично неможливий через дорожнечу ресурсу. Розпочнеться відтік капіталу, який внаслідок „тонкощі“ ринку створить істотний девальваційний тиск на міжбанку і подальший ажіотаж в готівковому сегменті. Це призведе до зростання цін, зниження показників економічної активності, спровокує зростання безробіття і посилення трудової еміграції», — сказав Ребрик.

Читайте також: Разумков не підтримує заклик Коломойського до дефолту

При цьому він зазначив, що співпраця з МВФ є одним з каталізаторів структурних реформ в Україні, необхідних для прискорення економічного розвитку і зростання добробуту громадян.

Крім того, дефолт, ймовірно, негативно позначиться на міжнародній політичній, дипломатичній підтримці України, яка є критично важливою в сформованих геополітичних умовах, сказав він.

Читайте також: Коломойський радить Зеленському оголосити дефолт — Financial Times

Засновник і партнер ІГ «Універ» Тарас Козак вважає, що Коломойський знову заговорив про дефолт тому, що в разі дефолту неминуче станеться розрив угоди України з МВФ, і Коломойському буде легше повернути контроль над ПриватБанком або стягнути з держави значну суму відшкодування.

«При відмові України від сплати боргів неминучий розрив угоди з МВФ. Саме з подачі МВФ був націоналізований ПриватБанк. Без нагляду з боку Фонду Коломойському буде легше повернути контроль над Приватом. Або стягнути з держави значну суму за нібито заподіяння збитків», — написав він у Facebook.