Два рази на місяць «Мінфін» купуватиме квитки на потяг чи автобус в Приват 24 і вирушатиме в найбільш цікаві і мальовничі куточки України.

Наші подорожі ми вирішили почати з Трускавця — популярного курорту, який відомий не тільки на всьому пострадянському просторі, а й за кордоном.

Український Баден-Баден

Трускавець, або Тру̀скавець, з наголосом на «у», як говорять місцеві, – колись відомий на всю Польщу, а потім на весь Радянський Союз курорт з десятками тисяч відпочиваючих, а зараз — тихе і спокійне містечко.

Кількість населення міста сьогодні не перевищує 20 000 осіб. Більшість з них працюють у курортній сфері, як і сто років тому. Економічне життя міста концентрується в санаторіях, готелях та пансіонатах, у яких колись відпочивало до 400 000 осіб на рік, а зараз набирається до 150 000. Більшість населення працює в сфері медицини або в обслуговуючому та торгівельному секторі. Кількість медичного персоналу на квадратний метр тут, мабуть, одна з найвищих у країні. Тому День медичного працівника можна назвати ще одним днем міста.

Тиша і спокій Трускавця спочатку просто шокує. Важко повірити, що в центрі курортного містечка в розпал туристичного сезону може бути так тихо. Трускавець допомагає побути на самоті з собою та з природою, але може обернутися і іншим своїм боком – веселим, грайливим, яскравим. У маленькому, акуратно запакованому в коло кільцевої дороги містечку кожен може знайти щось своє.

Топ-14 пропозицій від «Мінфіну»

1. Головна принада міста – його 14 джерел. Якщо не спробував Нафтусю, не вмився водою з Юзі – вважай, що в місті і не був. Інші мінеральні води теж варті того, щоб їх спробувати або прийняти з ними ванну, хоча б за їхні назви – Фердинанд, Броніслава, Барбара, Едвард, Емануїл та інші. Звичайно, займатися самодіяльністю не варто – води лікувальні, можуть як допомогти, так і нашкодити. Тому призначати їх може тільки лікар. Якщо їдете на лікування, зважайте, що для повноцінного ефекту потрібно приймати воду не менше 2-3 тижнів. За 5-7 днів отримати оздоровчий результат не вдасться. Бюветів тут було два, але верхній зачинили на ремонт кілька років тому. Головний (нижній) бювет працює за графіком: 7-10, 12-15, 17-20.

2. Одне з найкращих місць для відпочинку — п'ятизірковий готель Mirotel Resort & SPA. Це великий елітний комплекс в самому центрі Трускавця, розташований на одній з найкрасивіших пішохідних вулиць міста. Mirotel Resort & SPA пропонує не тільки комфортний відпочинок, але й якісне лікування і SPA процедури. Тут розташовано діагностично-лікувальний і реабілітаційний центр «Мед-Палас», який вважається одним з кращих в Україні. В ньому можна привести в порядок здоров'я, омолодити обличчя і тіло. Поєднання впливу на організм мінеральних вод та кращих досягнень сучасної медицини дає дивовижні результати.

Читачі «Мінфіну» отримують знижку 10% на проживання в Mirotel Resort & SPA. Для цього вкажіть в коментарі до бронювання промо-код «Мінфін-IG42015».

3. Ефект від води буде набагато сильнішим, якщо додати до нього активні прогулянки. Спеціально для цього в міському парку прокладені кілька варіантів теренкурів, особливих лікувальних маршрутів з дозованою довжиною, часом та кутом підйому. Прогулянку можна об’єднати з пошуком скульптур та дерев’яних будиночків над джерелами, що розкидані по всьому парку.

4. Якщо ви ніколи не пробували скандинавську ходу, то тут матимете можливість оволодіти цим мистецтвом. Палиці можна орендувати біля бювету, а разом з тим пройти короткий курс навчання.

5. Якщо маєте час, чому б не обійти все місто по периметру, зазирнувши відразу на дві водойми – ставок Слониця та Бориславське озеро. Головне – надягайте зручне взуття, пристосоване для прогулянок по трускавецьких пагорбах. Якщо гарно піде, можна зазирнути і на Помярки, або піднятися на Орівський Діл, щоб побачити перед собою панораму усього міста. Щоправда, без місцевого гіда цього робити не варто, бо знайти потрібну стежину в лісі не так вже й просто.

6. Ще один варіант для любителів активного відпочинку — орендувати велосипед біля нижнього бювету і покататися по парку. Інший варіант маршруту – оглянути всі старі, але досі розкішні польські вілли та пансіонати, що розкидані по місту: вілла Гражина, вілла Світязянка, вілла Клюберґ, вілла Під Косиніром, вілла Постій, вілла Сіріус, вілла Софія та пансіонати Рекорд, пансіонат Верха, пансіонат Вавель.

7. Якщо дощитиме, а це у Трускавці буває доволі часто, – можна відвідати місцеві музеї. Перший – музей історії міста, розташований у віллі «Саріуш». Тут вам розкажуть про всі етапи розвитку цієї місцевості, від поселень початку нашої ери до часів Київської Русі, від часів Галицько-Волинського князівства до Польщі та Австро-Угорської імперії. У 1827 році тут був заснований бальнеологічний курорт, а завдяки львівському вченому Теодору Торосевичу світ вперше дізнався про лікувальні властивості Нафтусі.

Другий – Музей Михайла Біласа, в якому можна побачити прекрасні гобелени та аплікації роботи відомого прикарпатського майстра, що володів унікальною технікою та вміло поєднував традиційні мотиви з модерн-абстрактним напрямком. Крім внутрішнього наповнення, зверніть увагу і на сам будинок, адже це одна з найгарніших дерев’яних будівель міста — вілла «Гопляна». Вона була побудована у 1925 році і має цікаву історію. Зверніть увагу на вітраж та різьблені елементи.

8. Якщо вас виснажила важка праця або активне екскурсійне життя – можна винагородити себе днем у одному з спа-центрів. Можете обрати найприємніші для себе процедури, адже хтось полюбляє жорсткий душ Шарко чи максимальний прогрів у фінській чи римській сауні, а хтось — просто бажає похлюпатися в басейні чи відпочити у джакузі. Деколи здається, що соляні печери та фітобочки тут знаходяться у кожному другому будинку.

9. Бажаючим погрітися треба обов’язково спробувати процедуру лікування озокеритом з унікального бальнеологічного родовища з сусіднього Борислава. Звичайно, якщо немає протипоказань.

10. Для тих, хто хоче відчути колорит міста та його релігійну сутність, варто сходити на недільну службу до одного з 6 храмів міста. Особливо цікаво там на свята, наприклад, на Яблучний Спас. Центральний храм – Церква Святого Миколая, яку ви не оминете гуляючи містом. Прекрасним краєвидом можна насолодитися від Церкви Покрова Пресвятої Богородиці. Навколо неї також розташовані прекрасні квітники та взагалі видно, що ландшафтні дизайнери свою роботу зробили на відмінно. Для любителів історії та легкого екстриму поруч з садом знаходиться старовинне кладовище.

11. У Трускавці є два відділення Приватбанку, які надають повний спектр банківських послуг.

12. Родинам з дітьми особливо цікаво буде завітати на територію санаторія Карпати, де розташований невеликий ландшафтний парк з безліччю цікавих скульптур та зоопарк з леопардом, лисом, риссю, оленями та багатьма птахами. Також тут є дитячий та спортивний майданчик, художня стежка «Зів’яле листя» з поезіями Франка, а ще автентичний ресторан.

13. Любителі української музики можуть насолодитися концертами зірок різного масштабу, від Віктора Павлика до Павла Зіброва, які час від часу виступають з концертами у Трускавецькому Палаці культури.

14. Ну і насамкінець, для фанатів шахів та шашок – завжди знайдеться весела компанія біля нижнього бювету.

Як доїхати 

З Києва – фірмовим потягом №049 Кобзар. Сіли о 20.00, о 08.00 вже в Трускавці. Вартість квитка у купе – 570 грн, у люксі – 1400 грн, плацкарт – 320 грн.

Де зупинитися

Вибір санаторіїв, готелей, вілл, гостьових будинків, квартир та кімнат – величезний, на будь-який смак та гаманець. Найдешевший варіант – зняти кімнату чи квартиру. Найдорожчий — зупинитися в одному з висококласних готелів: Ріксос Прикарпаття, Міротель, Шале Грааль, Світязь та ін. Цікаво, що досить багато локацій мають оцінки на booking.com вище 9 балів з 10.

Де поїсти 

Варіантів теж чимало, тож переглядати відгуки на Google maps чи Foursquare варто, щоб знайти те, що вам хочеться. Нам сподобалися «Рідний край», це варіант на кожен день, який краще оминати в години пік, італійський ресторан Dolce Vita, «Гражда» на території вищезгаданого санаторію «Карпати».

Куди поїхати на екскурсію

Безпрограшний варіант – це скелі Довбуша, які мають лише один недолік – дорогу до них. Також можна відвідати сусідні Борислав (той, що сміється у Франка) та Дрогобич (колишній центр солеваріння), Стрий, Моршин зі своїми джерелами. Для тих, хто не боїться ходити в гори в будь-яку погоду – доступні походи на Східницький перевал, гору Бухів, Мражницьке озеро, озеро Журавлине, водопад Кам’янка. Також можна піднятися на Парашку, найвищу вершину Сколівських Бескидів. Екскурсії, як правило, пропонують біля бюветів.

Коли краще їхати

В будь-який сезон тут класно, бо є чим зайнятися. Якщо ж хочете побільше погуляти, то варто обирати липень-серпень, коли найменша ймовірність затяжних дощів. Загалом навіть у ці літні місяці буде мудро взяти з собою гумові чоботи, особливо якщо плануєте прогулянки лісом, де майже цілий рік волого і подекуди зустрічаються змії. Взимку місто особливо чарівне, і в цей час якраз особливо доречно відпочивати у готелі з сауною і повним набором спа-процедур.

Що привезти з Трускавця

Безумовно, дари карпатських лісів – це вибір номер один, гриби, ягоди у різноманітних станах та формах. Також тут можна посмакувати і обрати найкращі види меду. З сувенірів – різноманітні вироби з дерева або носаті порцелянові куманці-поїльники на згадку про воду, яка спочатку здається не дуже приємною на смак, але згодом без неї вже неможливо обійтися.

Ольга Фарима

Партнер матеріалу – Приват 24