Тиждень світові фондові ранки завершують дещо засмутившись. З одного боку — Гватемала успішно розмістила новий випуск суверенних паперів. З іншого — торгова війна між Китаєм і США. Чи переросте смуток в шторм або торнадо, переконаємось згодом. Наприклад, коли статистика відобразить погіршення економічних показників у результаті торгової війни, що вже почалося, наприклад, в Японії. Ранок п’ятниці індекс S&P500 зустріне на позначці в 2822 пунктів.

Зате «великобританці», як тепер, напевно, прийнято називати жителів Британії, на один крок наблизилися до нового референдуму щодо Brexit. Проблема в тому, що там все повинно бути за законом і вирулити на цей референдум дуже складно, нехай і вся британська еліта розуміє, яку дурість вони учудили з цим референдумом. Поки ж все явно йде до відставки прем'єр-міністра Британії, що не дуже тішить британський фунт. Загалом, запитали народу один раз, що робити. Поки що референдуми в світі працюють тільки в Швейцарії, і цю аномалію ще потрібно вивчити, як же це виходить і скільки банків на душу населення треба мати, щоб система працювала.

Місія МВФ: приїздіть літом

А в Україну приїхала місія МВФ. Правда, як виявилося, не вчасно. Якраз до їх приїзду новий президент вирішив розпустити Раду, після чого ще й прем'єр-міністр подав у відставку. У підсумку, місія виявилася нездійсненною.

Хоча, звичайно, і так було ясно, що транш ми зараз не отримаємо, тому що проблема незаконного збагачення ще не вирішена. Хоча, для когось проблема, а у когось справи закриваються. Інвестори, в цілому, виборів дострокових не злякалися, а швидше навіть навпаки.

Логіка банкіра з лондонського Сіті проста — чим швидше у вас закінчиться політична турбулентність, тим краще, чим швидше закінчаться всі вибори — тим швидше ви приймете повноцінну програму МВФ і почнете робити реформи.

Загалом, досить наївний народ живе в цивілізованому світі. Однак навіть наївні інвестори злякалися, коли на авансцену вийшов новий голова адміністрації президента.

Чого злякались інвестори

Інвесторів налякав той факт, що Зеленський призначив на ключову посаду людину, пов’язаного з токсичним олігархом, незважаючи на те, що всі західні партнери йому натякали, що краще б було вибрати когось іншого.

Цього вже не змогла винести тонка душа спекулянтів і інвесторів, як і не зміг пояснити їх мозок, який звик дивитися на нову адміністрацію очима Данилюка і Айвараса.

В результаті, падіння ми побачили як на ринку єврооблігацій, так і на валютному ринку. Останнє взагалі дивно, тому що гривня зазвичай не реагує на подібні політичні події і можливо, її рух (всього на 20 копійок) пов’язаний не з Богданом, а з тим, що просто нерезиденти вже встигли продати всі свої долари під аукціон на цьому тижні і ситуація в торгах вирівнялася.

Але ось динаміка торгів єврооблігаціями була однозначно продиктована юристом Коломойського. В результаті, за останній тиждень українські суверенні єврооблігації втратили 1,5 пункту на довгому кінці кривої.

ОВГЗ чекають Clearstream

А ось на внутрішньому ринку облігацій триває свято святого нерезидента. Ключова подія на ринку — це запуск Clearstream з 27 травня, що має зробити аукціон наступного вівторка найуспішнішим в історії. І дати старт реальному зниженню ставок, тому як якщо ті обсяги, про які зараз розповідають один одному за пивом  стануть реальністю, то у Мінфіну розв’яжуться руки. З одного боку.

З іншого боку, звичайно ж, там розуміють, що траншів МВФ, а з ними і грошей ЄС і Світового Банку, і, найімовірніше, євробондів, їм не бачити до зими, а значить, треба брати якомога більше через ОВДП. Приклад Єгипту в цьому плані показовий, де мільярди і мільярди доларів заходили у внутрішній борг, а курс і ставки стояли як укопані. І найцікавіше буде спостерігати, як далеко цей вал грошей в ОВДП продавить курс гривні.