«Реформа довжиною в 4 роки. Закон — Процедури — Конкурс — Результат у вигляді нових Спостережних рад, обраних прозоро HR компаніями за участі міжнародних експертів та IFIs відповідно до нових критеріїв номінаційним комітетом та без політичного втручання» — так прокоментувала подію міністр фінансів України Оксана Маркарова на своїй сторінці у Facebook.

До кожної наглядової ради увійшло шість незалежних членів та два представники держави — від Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Строк повноважень членів наглядової ради складає три роки, а точкою відліку стане 14 червня 2019 року.

«Створення незалежних та компетентних наглядових рад є базовою складовою запровадження корпоративного управління у банках з державною часткою. Як ми вже бачимо на прикладі АБ «Укргазбанк» – це дуже ефективний інструмент, який дозволяє в короткі терміни підвищити ефективність функціонування фінансових установ, а також мінімізує ризики політичного впливу, дозволяє підвищити фінансову привабливість та пришвидшити входження іноземних інвесторів в капітал», – сказала Оксана Маркарова.

Члени наглядової ради Приватбанку

Незалежні члени

Акчакоча Енгін (Akcakoca Engin) — виконавчий директор з більш ніж 25-річним досвідом роботи в комерційному банкінгу та 15-річним досвідом роботи у проектах МВФ, Світового банку та ЄБРР.

Сіліг Стівен (Seelig Steven) має багаторічний досвід консультування з питань фінансової стабільності, урегулювання криз, реструктуризації банків, страхування депозитів в Україні, Боснії та Герцеговині, Монголії, а також в Азії, Африці та Південній Америці.

Монета Андреа (Moneta Andrea) — виконавчий та невиконавчий директор з більш ніж 25-річним досвідом роботи у провідних фінансових компаніях та управлінському консалтингу.

Іскі Шерон (Easky Sharon) — міжнародний радник центральних банків та агентств страхування депозитів у Європі та Центральній Азії.

Шейїх Надір (Shaikh Nadir) має близько 39 років банківського досвіду в Citibank/ Citigroup у 7 країнах, у тому числі 6 років роботи в Україні (у період 2004-2010 рр.).

Кляйн Еран (Klein Eran): основна експертиза стосується роботи з банківськими бізнес-моделями, фінансування та продуктів казначейства, аналізу балансу, юридичних та регуляторних питань.

Представники держави:

Артем Шевальов – представник від КМУ. Має значний досвід роботи у міжнародному публічному банківському середовищі на перетині приватного та державного секторів. Був одним з авторів Засад стратегічного реформування державного банківського сектору (2016 рік).

Сергій Олексієнко – представник від ВРУ. Більше 20 років досвіду роботи на керівних посадах провідних інвестиційних компаній України. Організував низку угод злиття та поглинання (M&A)/залучення капіталу компаніями України загальною вартістю близько $3 млрд.

Члени наглядової ради Укрексімбанку

Незалежні члени

Торстен Пол (Thorsten Paul) має міжнародний досвід корпоративного банкінгу та управління ризиками у таких компаніях, як Volksbank та Deutsche Bank. З 2017 року – Голова Ради директорів Банку РБК в Казахстані.

Стівен Фішер (Fisher Steven) до виходу на пенсію мав 35-річну кар'єру у банку Citi. Зокрема, був генеральним директором і керуючим директором в Україні.

Дімітрі Чічло (Chichlo Dimitri) - фахівець з кібербезпеки та управління ризиками з великим міжнародним досвідом. Колишній старший радник з питань інформаційної безпеки Union Bancaire Privée у Женеві. З 2004 по 2009 працював в Україні у міжнародних проектах в промисловості та банківській діяльності.

Оляна Гордієнко (Gordiyenko Olyana) має понад 18 років юридичного досвіду в Україні. З них 15 років працювала у Baker & McKenzie, де стала партнером у 2013 році.

Домінік Меню (Menu Dominique) – банкір у відставці з 36-річним досвідом у сфері корпоративного, комерційного та інвестиційного банкінгу. Має глибокі практичні знання у сфері торгового фінансування та документарного бізнесу, експортних кредитів, управлінні портфелем проблемних кредитів. Відігравав ключову роль у придбанні Укрсиббанку компанією BNP Group, став головою CІВ в Україні.

Сергій Коновець (Konovets Sergiy) має понад 23-річній досвід в сфері фінансового менеджменту та контролінгу, розробці стратегій та розвитку бізнесу, який він отримав в компаніях Big-4, провідній компанії зі стратегічного консалтингу та найбільшій національній нафтогазовій компанії.

Представники держави

Юрій Буца – представник від КМУ з багаторічним досвідом роботи на фінансовому ринку, в тому числі на Варшавській фондовій біржі. Під час роботи в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку координував впровадження регулювання ЄС в українське корпоративне законодавство. Останні три роки працював на керівних посадах в Міністерстві фінансів України: відповідав за залучення фінансування міжнародних фінансових організацій та управління державним боргом.

Алла Шульга — представник від ВРУ. Має понад 25-ти річний досвід роботи в банківській системі, з них понад 18 на керівних посадах. Займала посаду директора гендепартаменту банківського нагляду, була членом правління НБУ. Зробила значний внесок в реформування банківської системи. Досвідчений фахівець в питаннях роботи з проблемними активами.

Члени наглядової ради Ощадбанку

Незалежні члени

Майкл Вайнштейн (Weinstein Michael) — незалежний банкір та фінансист з більше ніж 30-річним досвідом роботи у сфері міжнародного банкінгу, стратегічного консультування фінансових установ та фінансування розвитку провідних установ в США, Росії, Центральній Азії, на Кавказі, у Східній та Центральній Європі, Латинській Америці.

Байба Апін (Apine Baiba) має більш ніж 15-річний досвід у консалтингу з інформаційних технологій та управління цифровою трансформацією в країнах пострадянського простору.

Шевкі Аджунер (Acuner Sevki) понад 20 років працював з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у сфері впровадження реформ інвестиційних стратегій та політик у Західній Європі, Туреччині та Україні.

Пітер Бріггз (Briggs Peter) має більш ніж 40 річний досвід у банківській сфері, включно з 20 річним досвідом консультанта. Співпрацював з консалтинговою групою ING Group та з іншими міжнародними фінансовими установами на ринках країн, що розвиваються, — у реструктуризації та програмах до та після злиття.

Олексій Резніков (Reznikov Оleksii) — досвідчений український юрист зі значними правовими та політичними досягненнями в Україні за останні 15 років.

Олексій Грінченко (Grinchenko Оleksi) має більш ніж 20-річний досвід ведення бізнесу в банківській сфері і консалтингових послугах для корпоративних клієнтів.

Представники держави

Даніель Білак – представник від КМУ. Кваліфікований канадський юрист, який спеціалізується у банківському праві, неплатоспроможності та реструктуризації боргів. Має більше 28 років досвіду роботи в Україні, зокрема у якості юридичного радника міжнародних компаній у сферах енергетики, агробізнесу, інфраструктури та інноваційних технологій.

Дмитро Власов — представник від ВРУ. Досвідчений управлінець і консультант з понад 20-річним досвідом роботи у банківському та корпоративному секторах. Надає послуги з фінансового та стратегічного консалтингу.

«Менеджмент банку разом із міністерством фінансів та нашими європейськими партнерами працює над тим, щоб Ощадбанк став комерціалізованим, готовим до відкритої конкуренції, щоб його корпоративне управління відповідало кращим світовим практикам», – відзначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

І додав: «Персональне завдання для кожного з членів правління і, в першу чергу, для мене – забезпечити максимально швидке та глибоке залучення нового складу наглядової ради в проблематику банку. Маємо десятки проектів та ініціатив, для реалізації яких важливе як корпоративне управління, яке ґрунтується на кращих світових практиках, так і послідовність дій команди і курсу, які змінили і розвивають банк».

Як проходив конкурсний відбір до наглядових рад:

На конкурс загалом було подано 632 заявки. Відбір кандидатів проводили міжнародні компанії з підбору персоналу: «Педерсен енд партнерс», «Уорд Хауел Україна» і «Телент Едвайзорс». У підсумку було визначено 69 кандидатів.

Другий етап включав проведення співбесід та оцінювання кандидатів відповідно до встановлених критеріїв. До складу конкурсної комісії входили представники від профільного комітету Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів. У засіданнях також брали участь представники міжнародних фінансових організацій з правом дорадчого голосу. Кандидатури переможців затвердив Кабмін.

«Дуже приємно бачити, що стільки фахівців надзвичайно високого професійного рівня взяли участь у конкурсі. Це свідчить про хороші перспективи розвитку наших банків і правильність шляху реформування державного банківського сектору, який ми обрали», – сказала Міністр фінансів Оксана Маркарова.