Що це значить

Така тенденція, що спостерігалася з кінця квітня, була також зумовлена позитивними очікуваннями інвесторів, зазначають у Мінфіні. Крім цього, 25 квітня відбулося зниження облікової ставки НБУ з 18% до 17,5%.

За неповних 5 місяців на внутрішньому ринку Мінфін залучив 147 млрд грн. Завдяки цьому вдалося профінансувати держбюджет в запланованих обсягах. Протягом цього періоду зросли обсяги інвестування в ОВДП нерезидентів, комерційних банків та фізичних осіб.

Читайте також: Відсоткові ставки за ОВДП знижено до 16% річних

З початку року портфель нерезидентів в ОВДП зріс більше ніж у 6 разів і на сьогодні становить близько 39,7 млрд грн.

У міністерстві зазначають, що вкладення в ОВДП фізичних осіб також демонструють позитивну динаміку. За минулий рік цей показник збільшився в чотири рази (з 1,5 млрд грн до 6,0 млрд гривень) і на сьогодні становить 9 млрд грн.

Читайте також: Мінфін погасив єврооблігації на 1 мільярд доларів

Із загальної суми запозичень на внутрішньому ринку 37,2 млрд грн та 502 млн дол. США залучено в інструменти, термін обігу яких довше одного року.

У повідомленні Мінфін зауважив, що продовжує працювати над спрощенням доступу іноземних інвесторів до внутрішнього ринку.

Зокрема, найближчим часом очікується запуск повноцінної співпраці з міжнародним депозитарієм цінних паперів Clearstream. Крім того, в цей період завершується тестування проведення первинних розміщень на аукціонній платформі Bloomberg для подальшого використання її під час розміщення ОВДП.