Що відомо

Всі докази НБУ про те, що в ПриватБанку справді були проблеми на понад 100 млрд грн і банк загрожував фінансовій стабільності держави, суд перекреслив такими аргументами:

  • Висновок Нацбанку про брак капіталу в Приваті не був підтверджений іншою експертизою, а сам регулятор невиправдано квапив націоналізацію, йдеться в мотивувальній частині рішення суду.
  • Також суд погодився з двома позиціями адвокатів Коломойського. По-перше, про те, що на екс-акціонерів Привату чинився політичний тиск, через який вони були змушені написати лист Кабміну, де просили державу забрати банк. По-друге, що сама націоналізація за своєю суттю була конфіскацією акцій у приватної особи.

Позиція НБУ

  • НБУ категорично не згоден з аргументами Окружного суду. За словами співрозмовника LIGA.net серед адвокатів Нацбанку, Окружний адмінсуд узяв на себе повноваження трактувати правила роботи банківської системи, зокрема по-своєму визначив рівень кредитного ризику в ПриватБанку, хоча у суддів немає такої експертизи.

Зараз сторони процесу готуються до апеляції. За інформацією адвоката однієї зі сторін, апеляція у справі про законність націоналізації Привату відбудеться 13 червня.

Читайте також: У Зеленського припускають можливість повернення Коломойському двох мільярдів

Сторони не зможуть надати суду додаткові докази, тому юристам держави доведеться відштовхуватися від наявної бази. Їх докази містяться в 57 томах судових матеріалів.

Довідка

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, яку провела держава в грудні 2016 року.

Цього ж дня ОАСК визнав незаконним рішення НБУ, яким було визначено перелік пов'язаних з ПриватБанком осіб.

13 травня Нацбанк програв апеляцію у справі про інспекцію Приватбанку восени 2016, в результаті якої ПриватБанк визнали неплатоспроможним.

Ще два ключових процеси проходять в Господарському суді Києва. Відомо, що 4 червня продовжаться підготовчі слухання у справі про повернення акцій ПриватБанку екс-акціонерам — Ігорю Коломойському і кіпрській компанії Triantal Investment (належить Коломойському і Боголюбову).

20 травня суд розгляне п'ять об'єднаних позовів Коломойського про визнання недійсним договорів поруки за низкою кредитних договорів між його компаніями і ПриватБанком. Ідентичну справу екс-власник банку вже виграв у Печерському райсуді.