Долар досить впевнено поборовся за відвойовані у гривні вчора позиції, але і особливого успіху в подальшому зростанні сьогодні вже не досяг. Покупці виявилися не готові до потенційного нового злету котирувань і частково перенесли свої заявки до кращих для себе часів.

Проведений вчора аукціон з розміщення ОВДП не показав серйозних обсягів для цього ринку, а наступаюче погашення раніше проданих державою облігацій фактично можна порівняти з тими ресурсами, які зміг залучити Мінфін України 14 травня. Тому з точки зору ресурсного ринку вийшло майже «так на так», що теж відбилося і на поведінці валютного міжбанку.

При оцінці сьогоднішніх торгів і їх результатів ми не можемо віддати першість і перемогу жодній зі сторін — ні покупцям, ні продавцям.

Практично ринок постійно міняв курсової тренд протягом дня, але в кінцевому підсумку все це можна назвати позиційної війною інтересів великих гравців.

На подив і дії спекулянтів досить швидко припинилися в частині спроб істотно покачати курс і вони перейшли від гри «на підвищення» до формату роботи «в дві сторони». Позиційна війна інтересів за курсом найбільших гравців продовжиться і завтра.

Причому не факт, що наближення періоду основних бюджетних платежів у клієнтів зможе істотно допомогти гривні, але й у продавців поки теж немає підстав і головне — можливостей, істотно задирати курс далі. Покупці просто не беруть дорогий долар.

Хід торгів:

З 10 ранку до 11 години долар зріс з 26,34 / 26,38 до 26,39 / 26,42 гривень за рахунок перевищення попиту над пропозицією. Цей рівень котирувань виявився піковим досягненням американської валюти за день і після 11 години на ринок почали виходити основні продавці. Вони зрозуміли, що далі піднімати курс вже не вийде і прагнули закритися в цих межах. На 12 годину під впливом зростання обсягів пропозиції — долар просів до 26,31 / 26,36 гривень, але тут вже у покупців з'явилося відчуття, що пора терміново купувати.

Зростання попиту швидко підтягнуло курс до 26,35 / 26,38 до обіду. «Навколо» компромісного рівня в 26,38 гривень і пройшли основні угоди доларової сесії середи, а довідковий курс НБУ становив 26,3813 гривень за долар.

Після обіду активність клієнтів і самих банків почала швидко знижуватися, а котирування 26,35 / 26,38 протрималися до 15:00. В останні дві години сесії курс дещо знизився до позначки 26,33 / 26,36 на 17:00. Цим рівнем і завершилися торги по долару в середу.

Нацбанк знову не приймав публічної участі в сесії, але за деякими спостереженнями учасників ринку — все пильніше стежить за тим, що відбувається. Це непрямий сигнал для дилерів, що скоро банки побачать регулятор на торгах у форматі «анонімної» участі.

Головні події 15 травня на міжбанку:

1) Після досить активної боротьби за курс на міжбанку з боку великих покупців і продавців — за фактом долар подешевшав за день з 26,34 / 26,38 до 26,33 / 26,36 гривень;

2) Нацбанк не виходив на торги в публічному форматі аукціону, продовжуючи уважно спостерігати за тим, що відбувається;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 26,3813 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 16 травня встановлено на рівні 26,374033.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram