Або вчорашній стрибок курсу і наступні валютні ралі — чисто спекулятивне розгойдування ринку нерезидентами з метою підняти котирування перед розрахунками за гривневі ОВДП (аукціон Мінфіну України відбувся вчора, розрахунки по ньому — сьогодні), або — курсове «дно» по долару вже було досягнуто в понеділок (на вечір 13 травня 26,12 / 26,15 гривень за долар) і тепер курс починає фазу росту і нової корекції.

Проти нацвалюти вчора спрацював і ряд суб'єктивних факторів та просто технічних накладок. Був програмний збій в одній з торгових систем міжбанку, що «зв'язало» руки багатьом дилерам під час сесії. Спрацював і вічний страх українських компаній по зростанню курса — частина з клієнтів «занервували», що й відбилося на поведінці котирувань. Істотно пожвавилися і спекулянти, які почали гру «на підвищення».

Наша думка — йде розігрів ринку як з боку нерезидентів, яким треба сьогодні розрахуватися за куплені ОВДП, так і з боку експортерів — у клієнтів починається період бюджетних проплат і на це потрібна гривня.

Що буде впливати на курс сьогодні:

1) Розрахунки за ОВДП, продані вчора на аукціоні Мінфіну України. Це додасть пропозиції на міжбанку, але іноземці будуть намагатися скористатися ситуацією і продаватися «задорого»;

2) Дії великих спекулянтів, а також експортерів і імпортерів в частині фінансування своєї господарської діяльності. Частина великих імпортерів вчора стала підкуповувати валюту на побоюваннях її подальшого зростання, а експортери і спекулянти з радістю це підхопили та почали підвищувати котирування;

3) Поведінка готівкового ринку. Курс в обмінниках трохи, але підріс. Це працює проти гривні, тому що громадяни намагатимуться сьогодні зрозуміти, що відбувається на ринку. І не поспішатимуть зі здачею валюти, що знизить обсяги її притока на валютний ринок.

Ми очікуємо обсяг операцій на торгах в межах 410-430 млн доларів при здійсненні 470-540 угод та загальному досить нервозному стані міжбанку. Надто вже сильний у нашого бізнесу і громадян «синдром вічно дорожаючої валюти».

З огляду на невизначеність ринку і його деяку розгубленість після вчорашніх валютних ралі — Мінфін прогнозує на сьогодні більш широкий коридор по долару в межах 26,25-26,45 гривень з активними спекулятивними спробами покачати курс.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,10- 26,38 і продаж 26,39-26,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,20-26,26 гривень та продаж 26,30 -26,45 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram