Основні ризики

Серед ключових ризиків, за словами керівника „Укренерго:

  • низький рівень конкуренції через високу концентрацію виробників електроенергії, що може привести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію в умовах відсутності належного захисту споживачів;
  • відсутність налагодженої системи подання достовірних даних комерційного обліку від операторів систем розподілу.

Читайте також: Гройсман: Не можна допустити здорожчання електроенергії для населення

“В Україні 76% виробництва електроенергії припадає тільки на двох виробників (НАЕК» Енергоатом "- 55% і ДТЕК — 21%). При цьому відсутня імпорт електроенергії, який може створити конкуренцію національним виробникам, а нова модель ринку поки не передбачає ніяких прямих ефективних запобіжників, які могли б впливати на виробників зі значною часткою на ринку.

Читайте також: Ощадбанк став уповноваженим банком ринку електроенергії

Додаткові ризики

Ще один пласт проблем, на його думку, це неприйняття всіх необхідних нормативно-правових актів та заходів, які зроблять впровадження нового ринку електричної енергії з 1 липня 2019 року. Наприклад, до цих пір відсутній повний перелік нормативних актів для запуску ринку допоміжних послуг. Також вже півроку залишається невирішеною проблема з блокуванням платежів для розробників програмного забезпечення для балансуючого ринку і ринку допоміжних послуг.

Довідка

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року відповідно до закону «Про ринок електричної енергії» повинна вступити в силу нова модель оптового ринку електричної енергії, де всі виробники повинні працювати в рівних умовах.

Як повідомлялося раніше, Україна зберігає найнижчі тарифи на електроенергію для населення в Європі. Середньозважений тариф для домогосподарств в Україні становить 1,03 грн за 1 кВт * год, тоді як аналогічна середня ціна кіловат-години в країнах ЄС — на рівні 20,5 євроцента.