Як відреагували світові біржі?

Цей тиждень американські індекси почали істотним падінням. Так, біржа NASDAQ відзвітувала про найбільше зниження котирувань з початку цього року. До завершення понеділка індикатор NASDAQ Composite впав на 3,4%. Індекси Dow Jones Industrial Average і S&P 500 знизилися на 2,4%.

Котирування впали після зриву переговорів між Пекіном і Вашингтоном. В кінці минулого тижня США ввели мита майже на весь імпорт китайських товарів. КНР відповіли введенням мит на американські товари загальною вартістю 60 мільярдів доларів.

На новини відразу ж відреагували падінням акції таких американських компаній як Тесла, Інтел, Apple, AMD, General Motors та інші. Європейські біржі також відреагували на загострення китайсько-американського конфлікту: індекс DAX впав на 1,5%, САС40 − опустився на 1,2%, FTSE100 − на 0,5%.

Сьогоднішні торги азійські біржі також відкрили негативними показниками. Гонконгський індекс зменшився на 1,58%, Shanghai Composite − на 0,36%, Nikkei 225 − на 0,66%.

Чи можна очікувати на перемир'я?

Незважаючи на введення додаткових мит, представники обох країн не поспішають відмовлятися від подальших переговорів. Вчора лідер США підтвердив, що планує зустрітися з Сі Цзіньпіном на саміті G20, який відбудеться наступного місяця.

Експерти LBLV вважають, що сторони будуть шукати вихід з ситуації, домагаючись при цьому максимально вигідних умов при укладанні угоди. При цьому необхідно врахувати той фактор, що підвищення мит сповільнить економічне зростання, а також підвищить витрати споживачів і компаній в обох країнах. Виходячи з ситуації, що склалася, на даний момент жодна зі сторін не готова піти на компроміс.