Що пропонує

За словами Верланова, для вирішення цієї проблеми приймати нові закони не потрібно. «Ми будемо шукати аргументи в існуючому законодавстві, в судовій практиці, в Кодексі законів про працю про те, що є ситуації, в яких це є зловживанням. Концепція зловживання правом відома», — сказав він.

Верланов назвав великим викликом для економіки те, що майже весь малий і середній бізнес, так чи інакше, пов'язаний з ФОПами і юрособами на спрощеній системі оподаткування. При цьому, за словами Верланова, це негативно впливає і на сам бізнес.

Читайте також: У Зеленського хочуть списати ФОПам понад 7 мільярдів боргів

«Поділ цих малих і середніх бізнесів на кілька десятків або сотень ФОПів не дає фактично консолідувати звітність компанії, показати вартість цього бізнесу, отже, бізнес перестає розвиватися», — заявив він.

За його даними, 98,5% податку на прибуток в Україні платить всього 5000 компаній, хоча зареєстровано близько 500 тисяч.

Читайте також: Мінсоцполітики хоче заборонити працевлаштування ФОП

Очільник податкової зазначив, що в Україні немає де-юре консолідованого середнього бізнесу, тоді як де-факто є. У зв'язку з цим бізнес не може отримати капітал для розширення, впровадження інновацій, виходу на міжнародні ринки.

Бізнес, підписуючи цивільно-правовий договір з ФОП, звільняється від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників. ФОП 3-ї групи на спрощеній системі оподаткування сплачує до держбюджету тільки 5% від отриманих грошей і мінімальний місячний соціальний внесок (918 грн на лютий 2019 року).