Вклади населення

За даними НБУ, у річному обчисленні кошти фізичних осіб у банках у національній валюті зросли на 15%, що відповідає темпам попередніх двох років. Водночас доларизація вкладів фізичних осіб знизилась до 46,3%.

Українці продовжують віддавати перевагу короткостроковим вкладам на вимогу: у І кварталі частка нових гривневих депозитів строком до 3 місяців становила 52,4%. Строкові гривневі вклади населення зросли на 4%.

У лютому відбувся злам тенденції зростання вартості депозитів населення. На кінець І кварталу середня вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб у гривні знизилась на 0,8 в.п. від пікового значення та на 0,1 в.п. до 15,5% річних, якщо порівняти з початком року.

Вклади бізнесу

Гривневі кошти юридичних осіб скоротилися на 4% через сезонні чинники та проведення компаніями податкових платежів. Обсяг коштів бізнесу в банках в іноземній валюті зріс на 1,1%.

Розмістити депозит і отримати бонус +1,8% річних від суми вкладу

Єдиною групою, що нарощувала вклади бізнесу у І кварталі, були державні банки: гривневі кошти зростали в державних банках, крім Приватбанку (+10,5%), в іноземній валюті – у Приватбанку (+5,5%).

Читайте також: Які банки були збитковими в 1 кварталі

Вартість гривневих коштів бізнесу в банках в середньому знизилася на 0,8 в.п. до 13,7% річних, проте залишалася вищою, ніж у середньому за останні 3,5 років.

За очікуваннями Нацбанку, до кінця року темпи припливу депозитів до банківського сектору залишатимуться на поточному рівні.