Але, як і минулого тижня, готівковий ринок знову лише частково реагував на поведінку міжбанку, дуже обережно знижуючи свої котирування.

Основним мотиватором при виставленні цінників в обмінниках для фінансистів був фактичний обсяг попиту та пропозиції з боку громадян. А останнім часом попит на готівкову валюту дещо збільшився на фоні зниження обсягів її здачі.

Причин декілька:

— наближення сезону відпусток. Ті, хто збирається за кордон стали купувати валюту для поїздок);

— завершення періоду великодніх та першотравневих вихідних, коли традиційно заробітчани поверталися додому на свята і здавали валюту для фінансування своїх поточних гривневих витрат;

— зниження курсу в останні декілька місяців на фоні зростання передвиборчих соціальних виплат стимулює купівлю валюти тією частиною населення, хто вважає за краще зберігати свої заощадження в доларі і євро у готівковій формі;

— багато громадян не вірять в подальше сильне зміцнення гривні і купують валюту, вважаючи, що курс досяг цінового «дна».

— Саме в зв'язку з усіма перерахованими вище факторами — власники обмінників не поспішають особливо знижувати котирування.

Ця субота — робочий день у банків і клієнтів, що збільшить конкуренцію на готівковому ринку. Зазвичай обмінки фінкомпаній у вихідні дні залишаються в монопольному становищі через закриті відділення фінустанов, але в цей раз буде інакше.

Пункти обміну валют і валютні каси банків 11 і 12 травня будуть працювати в форматі «з обороту» при збереженні низького рівня спреда. Ключовим мотиватором для них при виставленні котирувань залишиться обсяг попиту і пропозиції по валюті з боку населення в даному регіоні.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,30 — 26,38 гривні, продаж 26,42 — 26,48. Спред по долару складе від 12 до 18 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір п'ятниці перебував у межах 1,1240 долара за євро. Висловлювання президента США, негативні фінансові новини з Китаю та чергові зміни цін на нафту — вже відіграли своє на міжнародних фінансових майданчиках. Тому на вихідні особливих змін за таким співвідношенням євро до долара фінансисти не очікують і власники обмінників будуть орієнтуватися саме на нього при виставленні котирувань євровалюти щодо гривні.

У суботу та неділю курс готівкового євро за нашими розрахунками буде в межах: прийом 29,561 — 29,651 гривень та продаж 29,696-29,763 гривень при рівні спреда в 13-22 копійки.

Деякі точки обміну валют можуть додати / прибрати ще до 5-10 копійок на євро в залежності від конкретних завдань, що стоять перед ними.

Котирування російського рубля. Рубль залишається «ризикової» валютою для наших фінансистів за рахунок як політичних і економічних, так і військових ризиків. Тому по ньому обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту» при досить широкому рівні спреда і з великими відхиленнями котирувань в залежності від «жвавості» точки обміну, близькості кордонів з Росією, а також завдань самого обмінника по цій валюті.

Курс рубля на вихідні буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,395- 0,397 гривень і продаж 0,399 — 0,404.

При цьому, можливі ще відхилення плюс-мінус 0,002-0,005 гривні на рублі в залежності від оцінки рівня ризику по російської валюті власниками даної точки обміну і рівня попиту та пропозиції по ньому в цій місцевості.