Що це означає

  • Якщо нарахування за газ будуть іншими, ніж 8 247 грн за тисячу кубічних метрів газу, населення має право звертатися зі скаргами на урядову «гарячу лінію» 15-45.

«Це рішення відповідає меті ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів і, таким чином, відповідає зобов'язанням України перед МВФ», — заявили в уряді.

Передісторія

Нагадаємо, що відповідною постановою Кабміну з 1 травня 2019 року в Україні знизили ціну на газ для населення і теплової генерації з 8550 до 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Це зниження ціни обгрунтовано тим, що порядок формування цін на газ для населення, затверджений Кабміном в 2016 році, був визнаний незаконним.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що 23 квітня Нафтогаз погодив з Кабміном зниження ціни на газ для населення.

У команді обраного президента Володимира Зеленського зверталися до НАК «Нафтогаз» із закликом знайти можливості для зниження цін на газ для населення з 1 травня.

Пізніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зниження ціни на газ на 300 гривень за тисячу кубів з травня є хорошим початком для подальших знижень.

Однак, як повідомляли представники облгазів, «Нафтогаз України» поки не знизив ціну на газ, як раніше планувалося, з 1 травня.