Особливо зросла заробітна плата для більшості робочих професій. Зростання економічної активності та високий попит на робочу силу, спричинений трудовою міграцією штовхає укаїнські зарплати вгору. 

В той же час реальний дохід населення залишається низьким і не дає змоги українцям заощаджувати та накопичувати. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Фактор трудових мігрантів

З одного боку, в 2018 році зарплати в найближчих країнах-сусідах усе ще перевищували українські у два або більше рази.

Відношення нетто-зарплат в країнах, куди прямують трудові мігранти

Міграція населення з цих країн у більш благополучні країни ЄС викликала дефіцит кваліфікованих кадрів, а складнощі з пошуком робітників зумовили зростання зарплат. Так, за даними Міністерства праці і соціальної політики Польщі, більше 80% дозволів на роботу українцям у Польщі було видано працівникам трьох професійних груп: кваліфікованим робітникам з інструментом, робітникам з обслуговування  устаткування та працівникам найпростіших професій.

Як наслідок, за даними Держслужби зайнятості, у 2018 році зарплата за цими вакансіями зростала швидкими темпами – на 42%, 31% і 27% відповідно.

Заяви та дозволи на працевлаштування українців у Польщі

З іншого боку, у 2018 році співвідношення заробітних плат в Україні із країнами-сусідами скоротилося, а інтенсивність міграції послабилася, зокрема до Польщі.

Завдяки цьому, а також збільшенню пропозиції робочої сили зростання зарплати сповільнилось – у четвертому кварталі 2018 року до 22.2% в порявнянні з минулим роком.

Зростання заробітної плати сповільнилося у більшості видів діяльності. До винятків належало будівництво, де зберігалася гостра нестача працівників, зумовлена значною міграцією — у 2018 році 23% виданих дозволів на роботу українцям у Польщі було надано в цій сфері.

Доходи населення

Сповільнення зростання номінальних доходів та прискорення інфляції в 4 кварталі 2018 року спичинили зниження темпів зростання реального доходу. Однак у цілому за рік реальні наявні доходи зросли на 9.9%, підтримавши високі темпи зростання приватного споживання.

Схильність населення до заощаджень у 2018 році залишалася низькою – 0.7%. За оцінкою НБУ, у I кварталі 2019 року доходи населення й надалі зростали високими темпами. Водночас їх зростання уповільнилося як за рахунок заробітних плат, так і зменшення субсидій на оплату послуг ЖКГ.

Уповільнення зростання заробітної плати було спричинене зниженням інтенсивності міграційних процесів і подальшим уповільненням зростання зарплати, одержаної з-за кордону.

Бюджетні видатки на субсидії на оплату послуг ЖКГ скоротилися на 33.6%  в порівнні з минулим роком. З одного боку, на 41,6% скоротилась кількість субсидіантів, з іншого – падіння обсягів субсидій стримувалося підвищенням тарифів на опалення і гарячу воду.

Натомість прискорилося зростання пенсій. У березні 2019 року проведено перший щорічний перерахунок пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на 17%. Додатково в березні та квітні 2019 року проведено одноразову доплату до пенсії в розмірі 1205 грн для 2.1 млн пенсіонерів.

Структура доходів та витрат населення

Незважаючи на високі темпи зростання впродовж останніх трьох років, у IV кварталі 2018 року заробітна плата все ще займала менше половини сукупних доходів домогосподарств. Іншими значними складовими номінальних доходів були: прибуток та змішаний дохід — 18.0%, соціальні трансферти в натурі — 14.1% та соціальні допомоги 12.9%.

Зростання пенсійних виплат сповільнилося до 2.3%  в порявнні з аналогічним періодом минулого року.