У четвер курс продажу безготівкового долара зріс відразу на 20 копійок -з 26,37 / 26,42 до 26,58/26,62 гривень. В п'ятницю, після активних обов'язкових продажів експортерів, просів з 26,505/26,55 до 26,48 26,51.

Готівковий ринок не особливо реагував на всі ці зміни. Головним критерієм для власників обмінників при виставленні котирувань був реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення. І лише потім вони звертали увагу на те, що відбувається на міжбанку.

П'ять днів великодніх свят допомогли фінансистам «затаритися» валютою і основною проблемою для них були обсяги вільної готівкової гривні. Це ж питання буде стояти перед власниками обмінників і в найближчі дні.

З огляду на загальний настрій валютного ринку на зміцнення гривні, а також вихідний в середині наступного тижня (9 травня День Перемоги) — фінансисти не будуть дуже щедро платити за валюту в ці суботу та неділю. Але й сильно скупитися у них теж не вийде — надто вже висока конкуренція на цьому ринку.

Обмінники в суботу та неділю продовжать працювати у форматі «з обороту» при збереженні досить вузького спреду. Основним критерієм при виставленні валютних цінників для них залишиться обсяг клієнтського попиту і пропозиції на валюту в даній місцевості, а головним обмежувачем — суми наявної в їх розпорядженні готівкової гривні.

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,55 — 26,65 гривні, продаж 26,70 — 26,80. Спред по долару буде перебувати в межах від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 3 травня перебуває в межах 1,1185 долара за євро. Незважаючи на публікацію сьогодні досить «сильного» американського звіту з ринку праці за квітень (що може викликати певні ситуативні коливання по парі євро / долар на американської та азіатської — нічної для України сесії) власники обмінників поки будуть орієнтуватися на приблизно таке ж співвідношення євро до долара на вихідні без особливого закладання можливого додаткового зростання долара відносно євро.

Тільки у разі істотних валютних ралі по парі євро / долар вночі на азіатській сесії (у що поки не вірять ні міжнародні, ні вітчизняні аналітики) — фінансисти підкоригують свої цінники по євро, виходячи з обстановки, що склалася.

Але поки вони закладають досить спокійний сценарій поведінки цієї пари в найближчий час. Тому на вихідні курс євровалюти в обмінниках за нашими розрахунками буде в межах: прийом 29,696 — 29,808 гривень та продаж 29,863-29,976 гривень при спреді до 22-28 копійок.

У всі вихідні в ці цінники можуть бути ще внесені зміни плюс-мінус до 2-5 копійок на євро в залежності від завдань конкретної точки обміну валют.

Котирування російського рубля. Курс рубля на вихідні буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,400- 0,404 гривень і продаж 0,405 — 0,410.

Причому по цій валюті ключовими факторами при виставленні котирувань будуть не тільки співвідношення рубля до долара і євро на міжнародних ринках, а й географічне розташування точок обміну валют по відношенню до кордонів з РФ і обсяги реального попиту на рубль в даній місцевості. Саме тому власники обмінників можуть ще додатково коригувати свої курси по ньому в межах плюс-мінус 0,001- 0,004 гривень на рублі в залежності від ситуації по ньому в своєму регіоні.