За гучними виборами і поточними проблемами з блокуваннями податкових накладних все забули про «хронічну хворобу, що не лікуэться». Йдеться про те, що для підприємств-платників, що генерують послуги власними силами, ПДВ є фактично податком з обороту.

Податкове навантаження на бізнес непосильне

Особливо відчутно і болісно це позначається на малих компаніях, де у вартості кінцевого продукту, висока частка праці. А часто цей показник перевищує 30% і навіть доходить до 50%.

На виході ці компанії мають податкове навантаження у вигляді: 20% ПДВ, хоча по факту з обороту компанії  сплачується 16,67%. А також 41,5% на весь фонд оплати праці, а ще  в кінці року податок на прибуток — 18% і податок на дивіденди — 5%.

Дивлячись на ці цифри, всі програми уряду Гройсмана, спрямовані на детінізацію бізнесу, розбиваються об здоровий глузд і почуття самозбереження бізнесу.

Нагадаю, що облікова ставка НБУ хоч і знизилася з 26 квітня, але все ще становить високі 17,5%, що виливається компаніям-позичальникам в часто непідйомною банківському відсотку на рівні 21-23% річних.

Звичайно, державний бюджет обтяжений зобов'язаннями: пенсії, дотації, пільги, внутрішні і зовнішні борги і т.д. І якщо завтра провести насильно повну детінізацію бізнесу, то багато компаній з реального сектора економіки просто закриються.
При цьому, економіку потрібно виводити зі стану застою, підвищувати ВВП, приходити до європейських соціальних стандартів.


Що ж робити?

Період закінчення четвертого економічного циклу депресії (кінець 2018 г.) і початку першого циклу економічного зростання (початок 2019 г.), характеризується максимальним задіянням фінансових ресурсів.

А значить, Нацбанку треба сміливіше продовжувати знижувати облікову ставку, ресурси повинні стати більш доступні, так як у більшості малих і середніх компаній, які пройшли кризу, власний капітал вичерпується.
Уже можна не побоюватися, що ці гроші підуть на споживчий ринок і піднімуть інфляцію.

У перші періоди початку нового десятирічного економічного циклу, відбувається максимальна кількість банкрутств серед діючих, але застарілих підприємств.
А значить, якщо ви хочете, щоб ваш бізнес не просто вижив, а й почав розвиватися після кризи, необхідно терміново, вже зараз оновлювати, покращувати свою продукцію, робити її більш корисною, переглядати чинну бізнес модель.

Верховній Раді та Уряду, в першу чергу треба приділити увагу скороченню державних витрат, так як вибухового зростання доходів в найближчому майбутньому не передбачається, бо детінізація економіки в період виходу з кризи — це всього лише «переливання рідини з сполучених посудин, при якому обсяг самої рідини не збільшується ».

Вже згадані  Мінсоцполітики і Податкову міліцію треба розформувати, направивши кошти, що вивільняться від першої  установи — на розвиток науки. А замість другої слід створити нарешті Службу фінансових розслідувань, сфокусовану на попередженні і перешкоджанні виведення незаконними способами грошей за кордон, тому що саме там прихована левова частка втрат.