За словами Саніна, протягом 16 судових засідань суд вимагав від відповідачів — Національного банку України, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку — надати докази правомірності своїх дій по націоналізації Приватбанку.

«Позиція, одна з головних, яка була озвучена колегією, чому було прийнято таке рішення, — що суб'єкт владних повноважень не довів правомірність свого рішення, тобто він не надав допустимих і достатніх доказів, що саме були підстави для такої націоналізації», — наголосив він.

Читайте також: НБУ оскаржить скасування націоналізації Привату

За словами Саніна, для суду не була принциповою особа відповідача. Суддя-спікер зазначив, що останнє судове засідання у цій справі відбулося 4 квітня, під час нього від Національного банку вимагали додаткові докази законності націоналізації.

«Там не було вільних слухачів і більш докладно про щось дізнатися ми не маємо можливості, оскільки документи і відповідні рішення є закритими, зокрема й від нас [прес-секретарів і журналістів — ред.]. <...> Це було закрите провадження саме за заявою Національного банку України <...> — банківська таємниця, як вони відзначають», — сказав Санін.

Він також заявив, що винесення рішення про незаконність націоналізації перед другим туром президентських виборів не пов'язане з лідируванням у тодішніх соцопитуваннях Володимира Зеленського.

На завершення суддя-спікер Окружного адміністративного суду міста Києва повідомив, що представлений ним судовий орган розглядатиме всі позови колишніх акціонерів у справі Приватбанку, якщо вони їх не відкличуть.

Замовити онлайн карту Приватбанку

Нагадаємо, що 18 квітня Окружний адмінсуд Києва, вивчаючи справу майже 2 роки, визнав незаконною націоналізацію Привату за позовом Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

19 квітня стало відомо, що суд також скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, яким визначено перелік пов'язаних з банком фізичних і юридичних осіб.

20 квітня Печерський суд Києва прийняв рішення про розірвання договору особистого поручительства бізнесмена Коломойського по кредитах рефінансування Приватбанку на суму в 9,2 млрд грн, отриманим в його націоналізації.