Що це означає

«Ми переходимо до повноцінної толінгової моделі, за якої ми платимо Кременчуку (НПЗ) тільки за переробку. Тут інші фінансові параметри: ми будемо платити ринкову ціну за переробку. Але для нас це вигідна і надійніша угода», — сказав він.

Голова правління, контракт з яким за рішенням акціонерів закінчується 30 квітня, нагадав, що компанія не може експортувати нафту і зобов'язана продавати її на державних аукціонах.

При цьому єдиний гравець на ринку, який може переробляти ресурс, — НПЗ «Укртатнафта» — здійснює покупку нафти держкомпанії з негарантованою регулярністю.

Крім того, отримані з нафти «Укрнафти» нафтопродукти реалізовувалися її автозаправними станціями (АЗС) з комісійними НПЗ, пояснив Ролінс.

Читайте також: Укрнафта виграла судову справу проти Росії по Криму

За його словами, перехід на толінгові взаємини дозволить компанії забезпечити стабільний фінансовий потік.

«З новою моделлю ми не залежатимемо від того, чи хочуть вони купувати у нас нафту, чи ні. Ми повністю контролюємо фінансовий потік на всіх етапах, він не буде порушуватися щоразу, коли зриваються аукціони. Ми самі вирішуємо, скільки хочемо переробляти. Після переробки ми забираємо все нафтопродукти і продаємо їх через наші АЗС », — уточнив Ролінс.