Що відомо

Повідомляється, що за підсумками таких угод 74 фізособи, з яких 12 — публічні, отримали близько 800 млн грн прибутку.

«Результатом проведення регулярних / циклічних операцій купівлі-продажу ОВДП було постійне отримання фізичними особами (одна сторона угоди) інвестиційного прибутку, а юридичними особами (друга сторона угоди) — інвестиційного збитку», — пояснює природу цих угод Нацбанк, не уточнюючи назви брокерів.

За його даними, прибуток від них в розмірі близько 95 млн грн також отримали чотири юридичні особи, з яких два нерезидента, а збиток припав на 18 компаній, з яких шість нерезидентів.

Читайте також: Клієнтам Приватбанку розширили можливості щодо ОВДП в Приват24

«Встановлено, що в період з 10.01.2017 до 04.12.2018 вищезгадані брокери уклали на фондових біржах угоди з ОВДП, питома вага яких становить не менше 30% від усіх укладених на фондових біржах угод з ОВДП за цей період», — вказав центробанк.

Як повідомляють в НБУ, вони повідомили про ці біржи і брокерів, які є суб'єктами первинного фінмоніторингу, Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку.

Як писав «Мінфін», ще в лютому в Нацбанку розповіли про нову схему, яку бізнес називає «стань мільйонером». З її допомогою публічні особи створюють собі «штучний офіційний дохід», перепродаючи цінні папери на біржах через брокерів.