Що це означає

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальше виконання Україною взятих зобов'язань за програмою співпраці з МВФ.

Це дозволить Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу і підтримувати живий інтерес нерезидентів до ОВДП в національній валюті.

Відповідні боргові залучення дозволять уряду профінансувати виплати за зовнішнім держборгом, пік за якими припадає на 2019-2020 роки.

Читайте також: У НБУ розповіли, як дізнатися все про держборг України

Як зазначають в НБУ, також продовжиться приплив боргового та інвестиційного капіталу в приватний сектор. У результаті обсяг міжнародних резервів буде залишатися на рівні близько 21-22 млрд доларів протягом цього і наступного років.

У 2020 році обсяг резервів прогнозується на рівні 21,9 млрд доларів, тоді як в попередньому прогнозі передбачалося, що вони виростуть до 21,4 млрд доларів.

Читайте також: Україна повинна ініціювати нову програму МВФ — глава НБУ

Головним внутрішнім ризиком для реалізації зазначеного макроекономічного прогнозу, зокрема зниження інфляції до мети в 2020 році, є традиційне посилення невизначеності в рік президентських і парламентських виборів. Цей ризик буде враховуватися в монетарних рішеннях Національного банку, перш за все, через його впливу на фінансовий ринок і інфляційні очікування.

Нагадаємо, за підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% і на 1 січня 2019 склали 20,8 млрд доларів (в еквіваленті). У березні міжнародні резерви збільшилися на 2,1% до 20,6 млрд доларів.

Сьогодні правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку до 17,5% річних.