За його словами, податок на виведений капітал, податкова амністія і Служба фінансових розслідувань — серед пріоритетів податкової політики адміністрації Зеленського.

Гетьманцев зазначив, що схеми з ФОПамі чіпати не будуть. Виняток становитимуть юрособи на третій групі у разі набрання чинності закону про податок на виведений капітал.

Просування цього закону — один з головних пріоритетів Зеленського.

«Після прийняття цього закону бізнесу не доведеться платити 20% державі, а можна буде вкласти ці кошти у свій розвиток. Для зарубіжних інвесторів це означає, що ставка податку буде фіксована — 15%. Зараз же податкове навантаження на бізнес може досягати 25%», — зазначає Гетьманцев.

Про те, як планують компенсувати недонадходження до держбюджету після впровадження податку, експерт не сказав.

Ще один пріоритет — закон про податкову амністію капіталів, суть якого — надати платникам податків права сплатити суми податків, за якими минули встановлені податкові законодавством терміни платежів.

Економічні підрозділи СБУ, МВС і ДФС планують замінити Службою фінансових розслідувань.

Також в планах — імплементація в законодавство України плану BEPS про попередження податкових ухилень стосовно податків, а також подвійного оподаткування. Законопроект, розроблений Міністерством фінансів, був прийнятий Верховною Радою в лютому цього року.

Ще Гетьманцев пропонує скасувати кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво, ратифікувати FATCA і угоди про міжнародний обмін податковою інформацією, а також прийняти закон про податкову прозорість.

Останній передбачає публікацію даних про податкових боржників, податкові пільги тощо.

Раніше «Мінфін» писав, що ЗЕ-команда озвучила плани щодо реформування банківської сфери.