На думку Смолія, нові переговори з кредитором можна починати вже цієї осені, після завершення чергового перегляду місії МВФ.

«Продовження співпраці є запорукою макрофінансової стабільності і підтримки ліквідності поточного рахунку для обслуговування, в першу чергу, зовнішнього боргу. Це також дає можливість співпрацювати з іншими міжнародними організаціями, такими як Світовий банк, ЄБРР, Єврокомісія» — прокоментував голова НБУ.

Він нагадав, що Україна зараз співпрацює з МВФ за програмою stand-by, термін дії якої закінчується на початку 2020 року.

«14-місячна програма stand-by була розрахована на перехідний період, щоб підтримати Україну у рік подвійних виборів і забезпечити певний рівень золотовалютних резервів» — пояснив голова Нацбанку.

Яків Смолій також підкреслив, що очікування НБУ щодо отримання Україною траншей МВФ цього року не змінилися. В рамках програми stand-by Україна очікує надходження двох траншів на загальну суму 1,3 млрд доларів. МВФ виплатить їх після переглядів виконання урядом попередніх умов. Перший перегляд має відбутися у середині травня, другий — у листопаді.

«Ми очікуємо приїзд місії МВФ в середині травня, як і планувалося. Місія буде проводити ревю програми і за його результатами прийме рішення щодо надання нового траншу», — повідомив Смолій.

Він також підкреслив, що Національний банк виконав всі умови МВФ, які стосувалися НБУ. «Решта частина умов – це інші суб’єкти діяльності, які будуть відповідати на запитання», — сказав Смолій.

Голова НБУ не зміг відповісти на питання, як вплине рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо незаконної націоналізації Приватбанку на продовження співпраці з кредитором.

«Це питання свіже, мі його ще не обговорювали з МВФ. Я думаю, воно також буде темою для обговорення під час їхнього візиту», — спрогнозував голова НБУ.

Він також наголосив, що НБУ та Мінфін докладуть максимум зусиль, щоб захистити інтереси держави у судах наступних інстанцій і готуватимуть апеляції.