На її думку, зараз є всі передумови для зниження облікової ставки центробанку. Економіка стабілізувалася, рівень інфляції знаходиться в допустимих нормах. Крім того, назріла необхідність знижувати вартість кредитних ресурсів для бізнесу. «Тому НБУ може перейти до лібералізації монетарної політики і почати зниження облікової ставки», — зазначила Решетнікова.

Надалі зміна цінової політики за депозитами буде залежати від стратегії кожного конкретного банку. Комусь потрібні «короткі» ресурси, комусь — більш «довгі». «Ми очікуємо, що облікова ставка почне знижуватися, тому ставки за довгостроковими депозитами можуть знизитися трохи швидше, ніж за депозитами, оформленими на короткі терміни», — прогнозує експерт.

Вона також не виключає невеликого зниження ставок за внесками у валюті.

Оформити депозит і отримати бонус від «Мінфіну»

Востаннє Нацбанк переглядав облікову ставку в середині березня 2018 року і прийняв рішення залишити її незмінною — 18%, незважаючи на уповільнення інфляції.

До кінця лютого темпи зростання споживчих цін знизилися до 8,8%, а базова інфляція — до 7,8% в річному вимірі. На думку регулятора, це свідчить про те, що фундаментальний інфляційний тиск, як і очікувалося, послаблюється.

Подальше рішення монетарного комітету щодо зміни облікової ставки НБУ повинен оголосити 25 квітня.