Основними драйверами ринку будуть:

1) необхідність розрахунків у клієнтів по ОВДП, придбанним вчора на аукціоні Мінфіну України;

2) виплати відшкодувань ПДВ експортерам;

3) наближення кінця місяця та довгограючих вихідних.

Мінфін розмістив вчора облігацій на суму понад 13,4 млрд гривень (в еквіваленті по курсу НБУ), з яких понад 11,2 млрд — в гривні. Це навіть більше, ніж за нашими розрахунками (ми вчора ввечері припускали 8,5 млрд гривневих розміщень).
За цими паперами на 11,2 млрд гривень сьогодні необхідно провести розрахунки клієнтам в нацвалюті і хоча частина коштів буде фактично перевкладанням грошей від погашення попередніх облігацій — нових ресурсів знадобиться теж досить багато.
Іноземці, які купили вчора облігації — будуть частково продавати валюту для фінансування своїх купівель ОВДП і це збільшить пропозицію її на ринку та спрацює на користь гривні.

Що стосується виплат відшкодувань ПДВ експортерам і наближення кінця місяця — то це речі взаємопов'язані. До кінця квітня залишається всього три робочих дні і це змусить Держказначейство активніше перераховувати кошти експортерам по відшкодуванню ПДВ.

Це зменшить у них потребу в продажу валюти понад обов'язкових обсягів від надходжень валютної виручки і спрацює проти гривні.

Крім цього, вони й імпортери поспішатимуть для завершення своїх зовнішньоекономічних операцій до 1-го числа перед довготривалими святами. Цей фактор спрацює різноспрямовано і в кінцевому підсумку тренд на міжбанку в середу буде залежати від ситуативних курсових завдань самих найбільших клієнтів.

Ми прогнозуємо досить великі обсяги операцій на міжбанку в межах до 450 млн доларів при здійсненні до 600 угод.

Коррахунки банків на ранок середи знову істотно не змінилися і знаходяться на рівні близько 54,5 млрд гривень, що з одного боку — дає ресурс для спроб покачати ринок, але з іншого — все апетити спекулянтів будуть упиратися в платоспроможний попит компаній на валюту та їхні ситуативні завдання перед кінцем місяця.

Більшість факторів досить сприятливі для гривні і ми прогнозуємо на сьогодні коридор по долару в межах 26,50 — 26,65 гривень з активною роботою спекулянтів в форматі «в дві сторони».

При надлишку долара на торгах — Нацбанк вийде з інтервенцією по викупу валюти через Matching, що як і вчора утримає курс від подальшого падіння нижче порога в 26,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,50- 26,65 і продаж 26,73-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,735 гривень та продаж 26,79-26,90 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram