Причому — аукціон зіграє більш велику роль, ніж надходження відшкодувань. Причина — надходження (якщо вони і будуть у великих сумах) традиційно зайдуть в другій половині дня і не встигнуть серйозно зіграти в найактивнішу частину сесії.

А ось з аукціоном складніше. З одного боку — самі розрахунки за цими паперами тільки завтра і ті іноземці, хто вирішить підкупити наших гривневих облігацій можуть продати валюту і в середу. З іншого — багато нерезидентів були помічені на торгах вже вчора і вони будуть намагатися підібрати оптимально вигідний час для продажу валюти за найвищим курсом. Тому не виключено, що більшість вирішить це зробити сьогодні.

Крім перерахованих вище факторів на настрої учасників торгів і поведінку курсу вплинуть:

1) необхідність фінансування поточної господарської діяльності великими компаніями і оплата імпортерами своїх валютних контрактів перед звітною датою;

2) наближення кінця місяця;

3) необхідність завершення розрахунків з персоналом перед тривалими вихідними.

Все це підштовхує клієнтів до активної роботи на валютному ринку і обіцяє чималі обсяги операцій на міжбанку. Ми прогнозуємо зростання статистики торгів до 450 млн доларів при здійсненні до 600 угод.

Коррахунки банків на ранок вівторка істотно не змінилися і знаходяться на рівні понад 54 млрд гривень. З одного боку — це дозволяє великим гравцям міжбанку і спекулянтам періодично робити спроби покачати ринок, але з іншого — сказати що є вже дуже благодатний грунт для таких ігор — ми не можемо. Клієнти не панікують і більше зайняті своїми поточними виробничими завданнями, ніж політичними розбірками після закінчення президентських виборів.

Не буде небезпечним для гривні і готівковий ринок, де більшість обмінників обережно знижують курс продажу долара до позначки нижче 27 гривень.

Ми прогнозуємо на вівторок коридор по долару в межах 26,60 — 26,80 гривень з періодичними спробами «розігріти» ринок, але без особливого успіху для спекулянтів.

При появі цілком можливого сьогодні ситуативного надлишку долара на торгах — НБУ вийде з інтервенцією по викупу валюти через Matching, що утримає курс від подальшого падіння.

Котирування готівкового валютного ринку:

Як і вчора — котирування обмінників сьогодні дуже різноманітні і розбіжності по курсу прийому та продажу в різних точках обміну валюти істотні.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,58- 26,90 і продаж 26,80-27,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,83 гривень та продаж 26,90-27,00 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram