1) Початок періоду податкових платежів — більшість компаній не відкладає на останній день свої розрахунки з бюджетом і почне поступово платити податки з сьогоднішнього дня. Це збільшить дефіцит гривні на ринку, що спрацює на її зміцнення на міжбанку;

2) Виплата авансів персоналу (зазвичай з 15 по 17 число) та інші господарські платежі у бізнесу. Це також вимагає гривневих ресурсів і частина компаній буде продавати валюту для їх фінансування;

3) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Сьогодні безпосередньо сам аукціон (розрахунки за купленими паперами — завтра). Висока прибутковість цих облігацій (особливо гривневих) приваблює іноземних інвесторів і стимулюватиме активний продаж ними валюти для їх купівлі. Частина іноземців почало робити це ще вчора і продовжить сьогодні на побоюваннях зміцнення позицій нацвалюти перед і одразу після аукціону. Нерезиденти природно зацікавлені продати свою валюту дорожче і тому вибирають оптимальний час для таких операцій на міжбанку.

Правда, в цей же період розрахунків за куплені папери відбудеться і погашення істотного обсягу раніше розміщених облігацій. Тому частково іноземці можуть просто реінвестувати отриману гривню в нові папери. Це скоротить обсяг реального продажу ними валюти під таке фінансування, але це вже індивідуальні нюанси кожного з інвесторів;

4) Стан ліквідності в системі і поведінка готівкового ринку. Хоча на момент написання статті ще немає офіційних даних по залишках на коррахунках банків на сьогоднішній ранок — в цілому ліквідність поки залишається на безпечному для гривні рівні і з огляду на її нерівномірний розподіл між банками — поки цей гривневий навіс не тисне на курс. На готівковому ринку також відносне затишшя. Тому ці два фактора не будуть сьогодні «топити» гривню.

Проти нацвалюти працюють ті ж два моменти, що і всі останні дні:

а) загострення політичних пристрастей в Україні перед виборами президента;

б) зростаючі апетити імпортерів, які вважають за краще закривати свої валютні зобов'язання на невідомості по курсу після виборів.

Найбільші клієнти банківської системи і їхні ситуативні курсові завдання по дню формуватимуть тренд по валюті протягом сесії вівторка.

Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій в межах до 440-470 млн доларів при укладанні до 540-600 угод і коридор по долару в межах 26,60 — 26,80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,55- 26,75 і продаж 26,79-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-26,8050 гривень та продаж 26,89-26,97 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram