Боргові зобов'язання

  • Згідно з повідомленням, у 2020 році обсяг платежів зовнішнім кредиторам становитиме приблизно 5,5 мільярда доларів, або близько 4% ВВП.
  • Крім того, як зазначили в агентстві, виплати за держборгом у валюті на внутрішньому ринку в 2019 році складуть близько 2 мільярдів доларів, або 1,5% ВВП.

Читайте також: Агентство S&P оновило прогноз курсу гривні до долара

Як впливає МВФ

  • У S&P наголосили, що виконання Україною програми з МВФ залишається ключем до зовнішнього фінансування, без якого здатність уряду обслуговувати валютні боргові зобов'язання в 2019 і 2020 роках невизначена.
  • Поточна угода з МВФ діє до жовтня, після чого новому президенту і уряду доведеться домовитися про нову угоду з Фондом, яке, на думку агентства, може включати жорсткішу програму реформ.

У S&P нагадали, що поточна програма з МВФ передбачає введення в дію Вищого антикорупційного суду і ухвалення ВР закону про розділення нагляду на фінансовому ринку (спліт), а також потрібне відновлення відповідальності за незаконне збагачення після скасування її Конституційним судом.

«Якщо рішення не буде прийнято протягом наступного місяця, черговий перегляд і виплати МВФ можуть бути відкладені», — прогнозують в агентстві, зазначаючи, що за відсутності фінансування МВФ і інших офіційних кредиторів існує ризик погіршення умов зовнішнього фінансування України.