Весь минулий тиждень на валютному ринку знову було не нудно. Періодично міжбанк поводився прямо протилежно тим факторам, які формувалися перед торгами. Через це тренд по курсу протягом дня змінювався і поводився нелогічно.

В звичайному логічному форматі не спрацювали:

- істотні розміщення Мінфіном України ОВДП.  9 квітня було продано паперів майже на 8,2 млрд у гривневому еквіваленті. Курс при цьому йшов вгору і в цей день, і на наступний, коли проводилися розрахунки за ці папери;

- різке падіння ліквідності в системі 10-го квітня до 38,7 млрд гривень на коррахунках фінустанов. При цьому курс виріс, незважаючи на гривневий голод на ринку;

- дуже швидкий зліт залишків на коррахунках відразу на 17,6 млрд гривень — до 56,3 млрд 11-го числа, який стався пізніше. Долар впав, незважаючи на таке істотне зростання гривневого навісу в системі.

Це ще раз говорить про те, що український ресурсний і валютний міжбанк повністю залежні від завдань і ситуативної поведінки дуже вузького кола фінустанов, які і «роблять погоду» на торгах, і від дій НБУ.

До цього міксу суто економічних питань активно додавався і політичний галас у зв'язку з майбутнім другим туром виборів президента. Це не додавало особливого оптимізму ні населенню, ні діловим колам як в Україні, так і за її межами.

В кінцевому підсумку, курс все ж втримався в досить вузькому коридорі. За період з 8 до 12 квітня долар виріс незначно — з ранкових 26,65/26,70 гривень на ранок минулого понеділка до 26,70/26,73 до кінця минулої п'ятниці.

Незважаючи ні на що, НБУ практично кожен день «анонімно» викуповував валюту в резерви. За даними «Мінфіну», він викупив не менше $80 млн.

Періодично регулятор скуповував валюту в не зовсім вдалий для цього момент і не завжди за оптимально низьким курсом. Це призводило до непередбачених перекосів попиту і пропозиції на міжбанку. Участники ринку навіть припускали, що регулятор навмисне підтримує долар на догоду виконання дохідної частини бюджету (чим вище курс, тим більші митні збори) і на радість нерезидентам, що купували українські облігації на аукціоні 9-го числа. 

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На поведінці учасників торгів позначаться наступні фактори:

1) Настання періоду бюджетних розрахунків у клієнтів, господарська діяльність підприємств та великодні вихідні в США і ЄС. На цьому тижні клієнтам треба розрахуватися за податковими зобов'язаннями перед бюджетом за березень, а за деякими позиціями — і за весь 1-й квартал.

Крім цього, фактично не будуть повноцінно працювати банки США і більшості країн ЄС 19 квітня (відзначають Страсну п'ятницю).

Необхідність розрахунків з державою збільшить потребу в гривні у бізнесу і змусить його активніше продавати валюту в перші чотири дні цього тижня.

У той же час і імпортери будуть активніше закривати свої зовнішньоекономічні операції, щоб потім “не зависнути" з валютними проплатами на три дні (п'ятницю, суботу та неділю), а в деяких країнах ще й на наступний понеділок.

Період бюджетних розрахунків зазвичай працює на користь зміцнення нацвалюти, так як зростає попит на неї. Додасть інтересу до нацвалюти з боку компаній в цей період і необхідність здійснення авансових виплат персоналу, а також необхідність фінансування своїх поточних виробничих витрат. На тлі цього — закінчення опалювального сезону скорочує активність щодо скупки валюти великими імпортерами-постачальниками енергоносіїв, що також спрацює на зміцнення позицій гривні.

Валютний та ресурсний ринок, у міру наближення кінця бюджетних розрахунків, буде все більш залежним від поведінки і ситуативних завдань найбільших гравців із забезпечення своїх витрат у гривні;

2) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, дії Нацбанку, ліквідність в банківській системі, поведінка готівкового ринку і політична обстановка перед другим туром виборів.

16 квітня (вівторок) Мінфін України проведе чергове розміщення ОВДП, номінованих у гривні і доларах США. Один з випусків доларових ОВДП буде навіть з можливістю дострокового погашення. Висока дохідність цих паперів цікава іноземним інвесторам і частина з них активно скуповує ці облігації, що змушує їх продавати валюту на міжбанку, щоб розрахуватися за гривневі ОВДП. Це спрацює на збільшення пропозиції на ринку і допоможе гривні, а також Нацбанку. Регулятор буде викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах для поповнення резервів.

Але на особливі обсяги залучення ресурсів до бюджету від саме цих розміщень  розраховувати не варто. 21 квітня — другий тур президентських перегонів і багато інвесторів вважатимуть за краще «поставити на паузу» свої покупки наших паперів до прояснення ситуації. А частина – вважатиме за краще просто «перевкласти» в ці папери отриману раніше гривню і валюту від попередніх погашень таких паперів. Багато в чому так вже було на аукціоні 9 квітня, коли обсяги розміщень аукціону були відмінними (майже 8,2 млрд гривень в еквіваленті), але курс долара, тим не менш, виріс.

Дії Нацбанку, ліквідність банків, готівковий ринок. Сплата клієнтами податкових платежів і покупка як клієнтами, так і банками, ОВДП скоротять обсяги вільної ліквідності в банківській системі, що послабить тиск на гривню на валютному ринку.
Ми прогнозуємо збільшення коливань залишків на коррахунках банків на цьому тижні за рахунок активізації бюджетних розрахунків і проплат за облігації в межах коридору 42-57 млрд гривень.

Але залежність міжбанку від ситуативних завдань невеликого числа найбільших клієнтів робить його заручником їх рішень з купівлі/продажу валюти на торгах. Ці перекоси провокують потенційні злети і падіння котирувань, коли більшість з подібних компаній на торгах виявляються «в одному боці» — на купівлі або на продажі валюти. Додадуться до цього і обсяги операцій нерезидентів з валютою в період розрахунків за ОВДП.

Це змусить НБУ постійно бути присутнім на міжбанку з метою згладжування курсових коливань і поповнення ЗВР за рахунок скупки надлишку пропозиції долара, якщо він виникне. Регулятор знову віддасть перевагу «тихій» та «анонімній» роботі через Matching.

Готівковий ринок і політична обстановка. Незважаючи на останні періодично «нестандартні» реакції курсу минулого тижня, про що ми вже писали на початку статті, готівковий ринок як і раніше поки що просто є заручником ситуації на міжбанку і власної гри не веде.

Тільки якщо політичне напруження пристрастей істотно розбурхає населення — можливе швидке перетворення цього сегмента в каталізатор чергового спекулятивного зльоту котирувань на початку в самих обмінниках, а потім — і на міжбанку. Але в даний час ми не бачимо до цього передумов і прогнозуємо досить консервативний розвиток подій на готівковому ринку.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 15-19 квітня:

На міжбанку ситуативні перекоси попиту і пропозиції збережуться. А залежність тренда за курсом від дій і ситуативних завдань найбільших гравців під час сплати податків і в період розрахунків за куплені ОВДП, а також від поведінки НБУ, — тільки посилиться.

Основну частину пропозиції буде поглинати сам ринок, але Нацбанк буде змушений бути присутнім на торгах фактично щодня, використовуючи «тиху» форму інтервенцій через Matching.

Великого надлишку пропозиції валюти навіть в період розрахунків за ОВДП «Мінфін» не очікує. Ми прогнозуємо обсяг можливого викупу Нацбанком в резерви на цьому тижні в межах $35-70 млн. Курс безготівкового долара в період з 15 до 19 квітня перебуватиме в межах коридору 26,60- 26,95 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — до $400-420 млн при укладанні до 450-520 угод;

У вівторок-четвер — зростання обсягу операцій. На початку — за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП (вівторок-середа), а потім — за рахунок необхідності продажів валюти для оплати бюджетних платежів у найбільших клієнтів міжбанку.
Піки активності та обсягів операцій будуть в середу (день оплати за облігації) і четвер (передостанній день сплати податків і останній повноцінний день на валютних торгах перед вихідною п'ятницею в США і більшості країн ЄС). Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $440-470 млн при здійсненні до 540-600 угод;

У п'ятницю — зниження валютної активності клієнтів за рахунок свята в США і більшості країн ЄС, а також у зв'язку з ефектом закінчення тижня. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть не більше $190-240 млн при здійсненні до 300-370 угод.

На готівковому ринку цінники обмінників як і раніше будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, а також на ситуацію на міжбанку.

Якщо на торгах не буде сюрпризів, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреда в 15 -25 копійок за доларом, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,004-0,008 гривні за рубль.

При розгойдуванні міжбанку — готівковий ринок буде негайно реагувати на те, що відбувається, впираючись тільки в обсяг реального попиту з боку громадян.
При відсутності серйозних політичних потрясінь у зв'язку з виборами — «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 15-19 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65-27,00 гривень, а в банках 26,60-27,10 гривень.