З одного боку — триває активне зростання ліквідності в системі. На ранок 12 квітня коррахунки банків вже перевищили 57,5 млрд гривень, тобто знову збільшилися на 1.3 млрд. І цей гривневий навіс повинен рано чи пізно, але зіграти свою роль щодо збільшення курсової волатильності на міжбанку. Незважаючи на нерівномірність розподілу гривні у банків — спекулятивні очікування при такому обсязі ресурсів зростають.

З іншого — політичне життя кипить, кандидати продовжують обмінюватися аналізами, висловлюваннями про майбутнє країни і свої подальші дії після перемоги на виборах, борються в піарі в частині дати майбутніх дебатів, а також — оригінальності (неоригінальності білбордів). Коротше — загострення пристрастей вже досягло апогею і це при тому, що до самого дня виборів ще досить далеко. Ті, хто бачив у своєму житті вже багато — населення і бізнес — розуміють, що ситуація досить делікатна і поки не зрозуміло, що ж станеться після виборів.

В цьому випадку спрацьовує інстинкт самозбереження і багато хто воліє або закривати свої зовнішньоекономічні контракти і не поспішають заводити валютну виручку понад мінімальних для госпдіяльності обсягів (бізнес), або — намагаються купити валюту в тих обсягах, які можуть собі дозволити (населення).

Стан знервованності відчувається на всіх сегментах валютного ринку і при такому розкладі будь-яка «гаряча» або фейкова новина може серйозно відбиватися на поведінці учасників торгів.

Фінансисти вважають за краще в цій ситуації мати «синицю в руці, а не лелеку в небі» і на готівковому ринку працюють в форматі «з обороту», уважно спостерігаючи при цьому за поведінкою міжбанку та періодично міняючи цінники в обмінних пунктах. Бізнес же намагається на нариватися на валютні ризики і оперативно закривати свої зовнішні операції.

Як і практично всі дні цього тижня — протистояння курсових завдань та інтересів великих гравців продовжить сьогодні формувати загальний тренд на міжбанку, а поведінка і головне — настрій першої двадцятки найбільших клієнтів банківської системи — буде формувати курсової тренд протягом дня.

Ми прогнозуємо на п'ятницю зниження обсягів операцій в межах до 380-400 млн доларів при укладанні до 450-470 угод за рахунок ефекту закінчення робочого тижня і продовження спроб розгойдування міжбанку.
Якщо раптом на торгах з'явиться ситуативний надлишок валюти (у що ми особливо не віримо) — НБУ буде поповнювати резерви, викуповуючи його через Matching.

Коридор по долару в п'ятницю за нашими розрахунками буде знаходитися в межах 26,60 — 26,85 гривень із загальним настроєм на часту і оперативну зміну тренда в разі будь-яких істотних економічних або політичних новин.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,57- 26,75 і продаж 26,78-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-26,82 гривень та продаж 26,90-26,95 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram