Що це значить

  • У разі отримання в позику інвалюти позичальник зобов'язаний, якщо інше не передбачене законом чи договором, повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики), тобто таку ж суму коштів у іноземній валюті, яка отримана в позику. Тому як укладення, так і виконання договірних зобов'язань в іноземній валюті не суперечить чинному законодавству.
  • Суд має право ухвалити рішення про стягнення грошової суми в іноземній валюті, при цьому належним виконанням зобов'язання з боку позичальника є повернення коштів у строки, в розмірі та саме в тій валюті, яка визначена договором позики, а не в усіх випадках та безумовно в національній валюті України.
  • У разі рішення суду про стягнення суми коштів в іноземній валюті з визначенням еквівалента такої суми в гривні стягувачеві має бути перерахована вказана в судовому рішенні сума в іноземній валюті, а не її еквівалент у гривні.

Нагадаємо: у липні 2014 року ВС зазначив, що незалежно від валюти боргу українці мають погашати грошові зобов'язання в національній валюті України – гривні.