Чому вирішили перевіряти

  • Кабмін планує на державному рівні ввести моніторинг тарифів на теплову енергію.
  • Це пов'язано з тим, що встановлені на місцях тарифи можуть досягати кілька сотень гривень за кв. м., що призводить до виплати субсидій в розмірі понад 20 тис. грн для одного домогосподарства.

Як визначають розмір субсидії

Як пояснили у відомстві, розмір призначеної субсидії залежить від розміру встановлених цін і тарифів на послуги. Зокрема, тарифи постачальників тепла для ліцензіатів НКРЕКУ встановлює сам регулятор, але значна частина органів місцевого самоврядування уповноважена затверджувати їх самостійно.

«Слід зазначити, що не у всіх випадках це (затвердження тарифів) здійснюється належним чином, існують факти призначення субсидій у вкрай великих розмірах, понад 20 тис. грн, однак явище не має масового характеру», — інформує міністерство.

Читайте також: Боржників за комуналку будуть позбавляти субсидії

У міністерстві нагадали, що субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соцнормативів користування такими послугами і розміром обов'язкового відсотка платежу, визначеного Кабміном.

«На сьогодні розмір обов'язкової частки платежу за послуги для кожної сім'ї визначається індивідуально за загальною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного доходу домогосподарства в розрахунку на одну людину», — повідомляє Мінсоцполітики.