Що це означає

  • Правила поширюються, зокрема, на Nord Stream 2 (Північний потік 2), який повинен простягнутися з Росії до Німеччини.
  • Частини трубопроводів, що йдуть з третіх країн, прокладені по території ЄС, включно з територіальними водами, повинні будуть відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводах ЄС.

«Це кінець ери монополії на європейському газовому ринку — монополії, яка або загрожує підвищеними цінами, або просто перекриттям крана», — наголосив голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек.

Він додав, що поставки газу надто часто використовували як політичну зброю. 

Читайте також: Україна програла суперечку з РФ про транзитні перевезення

Головні вимоги директиви

  • Серед головних вимог — поділ компаній-постачальників газу і підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування.

Це означає, що компанія-оператор «Північного потоку 2» повинна бути незалежною від російського Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Читайте також: Нафтогаз знизив ціну для населення на 17 копійок

Довідка

За даними за третій квартал 2018 року, головним постачальником газу в ЄС була Росія (47%), за нею — Норвегія (34%), Алжир і Лівія (разом 8,6%).

Основний маршрут поставок російського газу лежав через Україну — майже половина всього обсягу.

Після голосування в Європарламенті, яке призначене на 15 квітня, директиву має схвалити Рада ЄС. Вона вступить в силу через 20 днів після публікації в «Офіційному журналі» Євросоюзу.