З понеділка по четвер — курс то досить швидко зростав, то також стрімко знижувався. Валютні ралі не залишили байдужим нікого — ні населення, ні компанії, що працюють на зовнішньому ринку. Але зазвичай важливий кінцевий результат і тому сьогоднішній ринок робить тиждень.

Ми очікуємо деякого зниження статистики торгів (в межах 390-420 млн доларів при укладанні 440-480 угод) в зв'язку з ефектом закінчення тижня при досить високій активності спекулянтів, що працюють у форматі «в дві сторони», а також повної залежності міжбанку від дій і курсових завдань великих гравців.

У разі ситуативного надлишку пропозиції долара — на торги вийде Нацбанк, який в останні два тижні не міг похвалитися великим обсягом викупу валюти з ринку. Обидва тижні — всього лише по 15 млн доларів, що надзвичайно мало з урахуванням майбутніх пікових виплат за зовнішніми боргами. Застосовувати НБУ буде Matching.

Але на особливий обсяг надлишку пропозиції ми б не розраховували — другий тур виборів не за горами і бізнес не поспішає активно заводити валюту, очікуючи результатів президентських перегонів.

Проти гривні зіграє деяке збільшення ліквідності в системі. Коррахунки банків на ранок п'ятниці зросли на 1,02 млрд гривень — до 45,98 млрд. Це додає гривневого ресурсу для розкачки котирувань окремими великими гравцями при їх бажанні «пограти з курсом».

Ми прогнозуємо коридор по долару на сьогодні в межах 26,75-26,90 гривень з періодичними спробами покачати курс протягом дня.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку власники обмінників знизили свої цінники, але продовжать уважно стежити за поведінкою міжбанку.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,70- 26,85 і продаж 26,90-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-26,87 гривень та продаж 26,938-27,10 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram