У своїй колонці на ЛІГА.net економіст Володимир Ланда представив наочні дані щодо обсягу та динаміки ВВП та чинників, які впливають на ріст української економіки. А також озвучив прогнози на найближчі роки. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Держстат відзвітував про обсяг валового внутрішнього продукту (ВВП) України за 2018 рік. Згідно з даними відомства він склав 3 558 706 000 000 гривень, що є найбільшим показником в українській історії. Правда, тільки у гривневому вимірі. У доларах США ВВП склав близько $130 млрд, а це вже далеко не найкращий показник в історії. Вищі значення спостерігалися і в 2007-2008, і в 2010-2014 роках. Найвищий ВВП було зафіксовано у 2013 році — понад $183 млрд.

Динаміка ВВП України в гривневому та доларовому вимірі

Джерела: Держстат, Світовий Банк, оцінка доларового ВВП за 2018 рік

З чим можна порівняти ВВП України за 2018 рік

  • 3100 тонн золота — приблизно один вантажний потяг;
  • сукупна вартість понад 50 найдорожчих будівель світу;
  • ВВП Монголії за 10 років;
  • вартість Міжнародної космічної станції (найдорожчий об’єкт, створений в історії людства);
  • річний ВВП Кувейту;
  • вартість сталі, яка виробляється у Китаї кожні 3,5 місяці;
  • загальносвітовий ВВП за 13 годин;
  • менше ніж 1% державного боргу США.

Якщо уявити ВВП України у 500-гривневих купюрах, то це буде пачка довжиною від Києва до Ужгороду і вагою понад 8 тисяч тонн.

Економіка зросла на 3,3%, але цього замало

У 2018 році українська економіка збільшила темпи росту до 3,3%, що, ймовірно, виявиться на долі відсотку нижче, ніж темпи росту глобальної економіки за минулий рік. Варто зазначити, що востаннє ріст ВВП України перевищував загальносвітовий показник у 2011 році.

Темпи приросту української та світової економіки, %

Джерела: Держстат, Світовий Банк, оцінка росту світової економіки за 2018 рік

Наша країна продовжує долати наслідки кризи, викликаної російською агресією і втратою контролю над Кримом і частиною Донбасу. При збереженні поточних темпів росту довоєнного рівня економіки буде досягнуто наприкінці 2021 року. Таким чином, війна відкинула національну економіку приблизно на вісім років назад, то ж тепер, аби лиш зберегти status quo щодо провідних економік світу, необхідно відновлювати економіку швидкими темпами.

Галузі, які забезпечують економічне зростання

Згідно з офіційною статистикою, найбільше зростання обсягу валового продукту зафіксовано у:

  • фінансовій та страховій діяльності (+12,4%);
  • сільському господарстві (+7,8%);
  • будівництві (+7,2%);
  • ІТ та телекомунікаціях (+6,1%).

Водночас, цей показник виявився від’ємним в освіті (-1,1%) та охороні здоров’я (-1,7%).

Внесок різних галузей в приріст ВВП обумовлений як темпами зростання кожної галузі, так і часткою цих галузей в економіці. З огляду на це, найбільший внесок у зростання ВВП забезпечило сільське господарство — понад 28% загального приросту. Сталося це завдяки рекордному врожаю. Внесок інших галузей у приріст ВВП зображено на діаграмі.

Внесок основних галузей у приріст ВВП

Джерела: Держстат, розрахунки автора

Прогнози приросту ВВП України в 2019-2021 рр.

Джерела: Світовий Банк, МВФ, Мінекономрозвитку, НБУ

І уряд з Національним банком, і провідні міжнародні фінансові інституції передбачають скорочення темпів росту української економіки до 2,5-3% у 2019 році. Надалі очікується її поступове прискорення до 3-4% на рік. Але така одностайність прогнозів не повинна вводити в оману, адже існують багато чинників, здатних суттєво вплинути на величину ВВП найближчими роками.

Найсуттєвішими залишаються політична невизначеність перед президентськими та парламентськими виборами в Україні, а також імовірна світова фінансова криза, настання якої числені експерти пророкують не пізніше 2020 року. А досвід останніх світових криз показав, що Україна страждає від глобальних потрясінь набагато глибше, ніж більшість держав світу.