Очікується, що після затвердження на засіданні уряду він буде переданий на розгляд Верховної Ради як урядовий.

Що нового

  • Законопроект доповнює нині існуючу солідарну пенсійну систему новою, накопичувальною, в якій кожен працюючий громадянин здійснюватиме платежі на свій персональний пенсійний рахунок.
  • Після досягнення пенсійного віку він зможе отримувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків. Також, в разі передчасної смерті власника рахунку, гроші можуть бути в повному обсязі успадкованими його нащадками.
  • Законопроект передбачає, що керувати пенсійними коштами будуть професійні компанії з управління активами, які проходитимуть відбір на прозорих та конкурентних засадах.
  • Закон обумовлює незалежний від уряду статус управляючих пенсійними коштами.
  • Законопроект надає громадянину право вільного вибору авторизованого недержавного пенсійного фонду або компанії з управління активами, в яких він буде формувати свої пенсійні накопичення.
  • Законопроект містить суворі вимоги до механізмів інвестування грошей власників пенсійних рахунків, тобто виключно в диверсифіковані та найбільш надійні фінансові інструменти, а також обумовлює зберігання активів у найнадійніших банківських установах.

Читайте також: На пенсії і з грошима: де відкрити пенсійний вклад

Повідомляється, що, в ньому передбачені розмаїті запобіжники для запобігання потенційній корупції та зловживанням.

НКЦПФР пропонує встановити розмір внеску в 2% доходу громадянина протягом першого року запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Протягом наступних років він буде збільшуватися на 1% щороку до кінцевого рівня в 10%.

Як зазначається, зростання внесків відбуватиметься лише у випадку зростання середньої заробітної плати в Україні в розмірі не менше 5% щороку.

Таким чином, максимальний рівень відрахувань (10%) буде встановлений лише тоді, коли середня заробітна плата в країні перевищить нинішню на 40%.

Повідомляється, що законопроект підготовлений за сприяння World Bank, EBRD, USAID.