Як змінилися ціни на матеріали

  • За даними представника компанії-забудовника, у період із січня по середину березня подорожчали деякі будматеріали, що, безсумнівно, вже в найближчі місяці позначиться на вартості житла для покупця.
  • Так, за вказаний період цегла подорожчала в середньому на 10%, газоблок — на 5%, а арматура — на 6%. Вартість бетону, піноблоку й утеплювача майже не змінилася.

 Инвестиции в недвижимость. Объекты Киевгорстроя

«Щоб зрозуміти ступінь впливу будматеріалів на собівартість будівництва, зазначу, що для будівництва 9-поверхового будинку площею по зовнішніх стінах 480 м2 без підземного паркінгу буде потрібно мінімум 21 тонна арматури. А в разі створення підземного паркінгу, кількість необхідної арматури збільшується в середньому на 10 тонн», — сказав експерт.

На скільки подорожчала робота

  • Із січня по березень вартість будівельно-монтажних робіт зросла в середньому на 10-15%.

«З одного боку, активізація будівництва завжди відбувається до весни — і подорожчання будівельно-монтажних робіт варто пов'язувати саме із сезонним чинником. А з іншого боку, різка нестача кваліфікованої робочої сили змушує забудовників підвищувати заробітну плату. Цілком імовірно, що вартість саме будівельно-монтажних робіт до кінця 2019 року може вирости в ціні ще на 10-12%», — підсумував Владислав Кононов.