Незважаючи на зростання прибутку, виручка виявилася нижчою за прогнози

За минулий квартальний період компанія Nike отримала прибуток у розмірі 1,1 мільярда доларів. Цей показник виявився вищим за очікування аналітиків. Роком раніше виробник спорттоварів отримав збиток у розмірі 921 мільйона доларів. Показник розбавленого прибутку у розрахунку на акцію склав 0,68 долара, порівняно з минулорічним збитком в розмірі 0,57 долара.

При цьому квартальна виручка компанії збільшилась на 7%, піднявшись до 9,6 мільярда доларів. Попит піднявся в США і КНР, в основному через підвищення онлайн-продажів. Незважаючи на це, керівництво компанії повідомило, що в майбутньому слід очікувати зниження темпів росту продажів. У поточному кварталі виручка збільшиться на 7-9%, але курсова різниця знизить показник на 6%, тому фактична виручка складе 1-3%.

Чи можна виправити ситуацію?

Зі звітності компанії випливає, що цифровий бізнес Nike зріс на 36%. Керівництво компанії продовжує активно інвестувати в розробки мобільних додатків. Так, вже відзначається покращення показників: люди, які використовують додаток компанії, купують на 40% більше продукції, ніж інші. Таким чином, додаток для любителів кросівок Snkrs Nike допоміг збільшити їх продаж в три рази.

Через зростання податків у США Nike вирішив зосередитися на розвитку ринку в Китаї. У минулому кварталі торгово-адміністративні витрати компанії збільшилися на 12%, склавши 3,1 мільярда доларів.

Nike отримав штраф від Єврокомісії у розмірі 14 мільйонів доларів

Крім негативних прогнозів щодо виручки, Nike доведеться виплатити штраф європейському регулятору. У зв'язку із забороною на транскордонні продажі ліцензованої продукції на території країн єврозони, Єврокомісія прийняла рішення оштрафувати Nike на 14 мільйонів доларів.

Так, компанія обмежила продаж продукції, яка містить «ліцензійну атрибутику» (логотипи футбольних клубів, що, по факту, не є торговою маркою виробника спорттоварів).

В Єврокомісії відзначили, що в період з 2004 по 2017 рр. компанія Nike обмежувала права інших власників ліцензій на продаж продукції з логотипами на території ЄС, що завдало шкоди споживачам.

Прогноз акцій Nike

Незважаючи на те, що такі новини знизили вартість цінних паперів Nike, аналітики LBLV позитивно оцінюють перспективи розвитку компанії. Фахівці очікують, що в найближчі 12 місяців їх вартість підніметься до 100 доларів. Потенціал зростання становить 13,6%.