Звичайно, що спрацює ефект закінчення тижня, що призведе до зниження статистики торгів (ми прогнозуємо обсяги операцій в межах 370-400 млн доларів при укладенні 420-470 угод), але це не буде перешкодою для активної роботи як спекулянтів, так і великих гравців.

Після масованого розігріву ринку за минулий тиждень і позиційних курсових війн першої половини цього тижня — в останні два дні ринок активно розгортають в сторони падіння котирувань. Спекулянти також грають «на пониження» і навіть готівковий ринок (зазвичай сама «недовірлива» частина валютного ринку) — теж пішов на обережне зниження.

Як ми і припускали в коментарях вчорашнього ранку — період відносної рівноваги і затишшя виявився дуже коротким. Сьогодні остаточно стане зрозумілим — або гривня продовжить реальний наступ на позиції долара і котирування закріпляться в межах 27 гривень, або — наближення основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам зробить свою справу і продавці знову почнуть задирати котирування.

Крім цього, дещо збільшилася і ліквідність в системі. Коррахунки банків на ранок п'ятниці зросли на 0,6 млрд гривень — до 54,6 млрд. Це додає гривневого ресурсу для розкачки котирувань окремими великими гравцями.

Ми прогнозуємо коридор по долару на сьогодні в межах 27,00-27,20 гривень з періодичними спробами покачати курс протягом дня. При ситуативному надлишку пропозиції валюти — на торги вийде НБУ зі скупкою долара в «анонімному» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку власники обмінників знизили свої цінники, але продовжать уважно стежити за поведінкою міжбанку.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,90- 27,05 і продаж 27,13-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,05 гривень та продаж 27,1090-27,18 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram