Період відносної рівноваги та затишшя, який ми спостерігали вчора — скоро закінчиться. І швидше за все — не на користь гривні. Чому долар знову може істотно піти вгору?

Головна причина — завершення подій, що  підтримували нацвалюту в останні дні — період податкових платежів у клієнтів та кінець сплати за куплені 19 березня ОВДП нерезидентами. Це додавало пропозиції валюти на ринку і працювало на підтримку позицій гривні. Тепер ці фактори вже не впливають на ринок.

Зате попереду найближчим часом — основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам, що скоротить їх бажання продавати валюту понад обов'язкових продажів.

Крім цього, грають проти гривні — ситуація на готівковому ринку (курс продажу валюти продовжує зростати), девальваційні настрої клієнтів та наближення виборів (що завжди в нашій країні призводить до нервозності на міжбанку).

Частково спрацює на підтримку нацвалюти фактор зниження ліквідності в банківській системі. Коррахунки на ранок 21 березня знизилися майже на 5 млрд гривень — до 53,966 млрд, що й не дивно після дня проплат за великі партії куплених ОВДП.

«Небезпечні» сьогодні будуть і спекулянти, які підлаштовуючись під дії великих гравців почнуть масовані атаки на гривню з метою в 27,50 гривень найближчим часом. Вони розраховують на наближення виплат відшкодувань ПДВ експортерам і спробують розігріти ринок за рахунок браку пропозиції валюти в цей період.

Ми прогнозуємо коридор по долару на сьогодні в межах 27,20-27,40 гривень з дуже активними спробами розхитати курс при здійсненні до 480-540 угод і обсягом операцій на міжбанку за день в межах 410-420 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку власники обмінників продовжують збільшувати валютні цінники.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,05- 27,24 і продаж 27,28-27,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,24 гривень та продаж 27,26-27,35 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram