З одного боку — починається найактивніший період бюджетних платежів у клієнтів і їм знадобиться гривня як для ведення господарської діяльності, так і для розрахунків з державою. Це знизить тиск на курс на міжбанку і підстрахує нацвалюту в найближчі дні.

З іншого боку — стрибки курсу останніх робочих днів минулого тижня вже сформували чіткий тренд на підвищення вартості валюти і бізнес знову почав її притримувати до останнього. Відчувається перевага клієнтського попиту над пропозицією. Тренд на зростання долара та євро з радістю підхопили як спекулянти на торгах, так і власники обмінників, які грали поки що «на підвищення». Це психологічно працює проти гривні і створює підгрунтя для активного розгойдування ринку найближчим часом.

На фоні валютного ажіотажу, а також завтрашнього проведення чергового аукціону з розміщення ОВДП (як гривневих, так і валютних) — ми прогнозуємо на сьогодні зростання статистики торгів: до 400-440 млн доларів при укладанні до 510-620 угод.

Міжбанк залишиться повністю залежним від дій та курсових завдань найбільших гравців ринку і поведінки НБУ з проведенням / непроведенням інтервенцій. Виходити на торги регулятор буде в «анонімному і тихому» форматі через Matching.

Розігрів курсу продовжиться і за рахунок активізації готівкового ринку, де котирування поступово зростатимуть. Невелику підтримку гривні надасть символічне зниження ліквідності в системі — коррахунки банків на ранок 18 березня трохи просіли на 0,45 млрд гривень — до 56,7 млрд, що теоретично знижує можливості спекулянтів по атакам на гривню у понеділок.

Ми прогнозуємо на сьогодні збереження знервованності на валютному ринку з досить широким коридором по долару в межах 27,05-27,25 гривень і залежністю курсу від дій найбільших гравців і регулятора. Спроби розгойдати ринок з метою в 27,30 гривень за долар найближчим часом — триватимуть.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку поки цінники продовжують зростати, а спред залишається широким.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,80- 27,05 і продаж 27,13-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,03-27,18 гривень та продаж 27,15- 27,23 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram