Причина зниження статистики — ефект закінчення тижня та традиційне падіння ділової активності перед вихідними. Багато клієнтів-імпортерів віддадуть перевагу розміщенню своїх гривневих ресурсів на короткострокові депозити до понеділка, а не купівлі валюти з ризиком зависнути в цих розрахунках або з поставками товарів вже до початку наступного тижня.Тому ми прогнозуємо обсяг п'ятничних операцій в сумі до 360-400 млн доларів при укладенні до 450-520 угод.

По курсу ж ситуація залишиться досить напруженою. Масовані скупки валюти останніх днів Укрзалізницею під погашення своїх зовнішніх боргів (ми про це писали в своїх вчорашніх та позавчорашніх коментарях) призвели до істотного перевищення попиту над пропозицією і стрибка котирувань.

НБУ намагався погасити ці злети котирувань своїми інтервенціями з продажу долара і витратив на це за нашими розрахунками вже не менше 85-100 млн доларів, але особливого ефекту поки не досяг — курс продовжував зростати до вчорашнього вечора. Це швидко підхоплював готівковий ринок, який також активно почав зростати з метою в 27-27,10 гривень до п'ятниці. І це йому вдалося. На ранок сьогоднішнього дня більшість обмінників ставить продаж долара вище 27 гривень.

Валютний ринок явно розігрітий і боротьба курсових інтересів найбільших гравців сьогодні продовжиться. Крім готівкового ринку проти гривні сьогодні працює і зростання ліквідності в системі. Коррахунки банків на ранок 15 березня зросли на 3,4 млрд гривень — до 57,2 млрд, що дає ресурс спекулянтам для розкачки курсу протягом дня.

На користь гривні грає два істотних фактора — наближення періоду бюджетних платежів (початок наступного тижня) та закриття Укрзалізницею своїх потреб у валюті (вчора погасила зовнішні зобов'язання), що знизить потребу в валюті на міжбанку і дає шанс гривні потіснити долар, якщо знову не буде сюрпризів. А вони, схоже, не виключені, тому що є ще ціла група великих клієнтів, яким в березні знадобиться валюта для погашення своїх зовнішніх боргів. І ось вони-то і можуть знову почати підривати ринок.

Як і вчора — поведінка ключових гравців міжбанку і їх курсові завдання сформують сьогодні остаточний тренд по курсу.

Ми прогнозуємо на п'ятницю зниження обсягів операцій при збереженні суттєвої волатильності по курсу і широкий коридор по долару в межах 26,80-27,10 гривень з повною залежністю котирувань від дій та завдань найбільших гравців, а також поведінки НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку поки цінники ростуть, а спред залишається широким, що говорить про збільшені валютні ризики.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,70- 26,97 і продаж 27,00-27,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-27,02 гривень та продаж 27,03-27,15 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram