Статистика залишиться майже такою ж, тому що немає факторів з боку як клієнтів, так і самих банків для її істотної зміни.

В основному сьогодні будуть проходити клієнтські операції з купівлі-продажу валюти під господарські операції та операції самих банків з власної валютної позиції в досить скромних обсягах (ті з фінустанов, хто «запаковувався» валютою в останні дні в надії заробити на зростанні курсу — це вже зробили і тепер поповнюють її тільки в тих обсягах, які «витрачаються» на закриття клієнтських заявок).

Що ж стосується курсу і його коливань протягом дня — то тут знову все дуже непросто. Знову «підбурювачами спокою» виступають як готівковий ринок, так і великі клієнти — покупці валюти.

На готівковому ринку поки власники обмінників страхують себе від валютних ризиків великим рівнем спреду між купівлею та продажем валюти і виставленням високих цінників продажу.

Частина банків вже продають долар за ціною близько 27 гривень і навіть вище. Основне питання для них — не прогадати з цими котируваннями на фоні пожвавлення попиту на валюту. За рахунок зростання різниці між готівковим і безготівковим курсами активізувалися спекулятивні ігри з переливами валюти з безготівкового ринку на готівковий, що в кінцевому підсумку розгойдує курс.

На міжбанку сьогодні ситуація буде також складною і повністю залежною від курсових завдань великих гравців. Вчора попит на валюту частково був змушений гасити вже сам НБУ.

Правда, не в публічному форматі аукціону, а в «анонімному» і «тихому» через Matching. Продавав в межах 26,73-26,77 гривень і за нашими розрахунками був змушений «залити» на міжбанк більше 50 млн доларів, що втім до кінця дня не зупинило зростання котирувань.

Сьогодні стане зрозумілим — чи не пройшли ці вливання даром з точки зору боротьби з курсовими стрибками чи міжбанк просто переварив ці суми і знову піде вгору.

Ми схильні до версії, що такий масований продаж валюти на ринку не пройде без наслідків для курсу і зростання долара зупиниться. Але остаточний тренд по курсу будуть формувати дії великих гравців.

За нашими даними, Укрзалізниця (скуповувала валюту під оплату своїх зовнішніх боргів) поки ще не повністю закрила необхідний обсяг своїх купівель і цілком можливо знову формуватиме попит на валюту найближчим часом.

З іншого боку — і великі металурги зараз будуть активно продавати валютну виручку перед майбутнім періодом податкових платежів (початок наступного тижня).

Тому поведінка ключових гравців міжбанку і буде сьогодні формувати остаточний тренд по курсу.

Зниження ліквідності в банківській системі (на ранок четверга коррахунки банків впали до 53,7 млрд гривень) частково допоможе гривні втримати свої позиції.

При чергових спробах організувати валютні ралі, НБУ доведеться знову реагувати на це розпродажем резервів.

Ми прогнозуємо на четвер продовження суттєвої волатильності по курсу і коридор по долару в межах 26,52-26,75 гривень з повною залежністю котирувань від дій і завдань найбільших гравців, а також поведінки НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку триває повний різнобій при виставленні котирувань із загальною тенденцією до зростання цінників. Фінансисти зберігають широкий спред між курсами купівлі та продажу валюти.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,50- 26,76 і продаж 26,79-27,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,85 гривень та продаж 26,878-26,95 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram