Судячи з поведінки учасників торгів 13 березня можна говорити про підтвердження нашого прогнозу дводенної давнини про початок періоду корекції курсу та повернення долара до раніше загублених позицій.

На жаль, український валютний міжбанк поки схоже не розглядає зміцнення гривні в довгостроковій перспективі і при будь-яких, навіть мало-мальськи проблемах, швидко розгортається з позицій щодо зниження валютних котирувань до варіанту їх активного росту.

Причому, процес відбувається як з каталізатором в частині готівкового сегменту, так і з варіантами зростання котирувань з подачі безпосередньо самого міжбанку і заявок юридичних осіб на купівлю валюти.

І бізнес, і населення дуже швидко «забувають» про попереднє зміцнення нацвалюти і стрімко знову починають закуповуватися валютою — в черговий раз наступаючи на «валютні граблі».

Це, мабуть, поки що хронічна хвороба нашої економіки — при перших же спробах розгойдати курс і зіграти «на підвищення» — в більшості випадків це спрацьовує і курс зростає. Так відбувається і зараз.

Після досить серйозного зміцнення гривні в останні місяці, апогеєм якого став майже рекордний викуп за першу декаду березня відразу більш 211 млн доларів Нацбанком в ЗВР (про що чиновники тут же радісно відрапортували) — досить було найменшого відчуття ринком ситуації досягнення курсового «дна», як процес ревальвації гривні змінився більш ніж активним процесом її девальвації.

Тільки за останні два дні долар на міжбанку подорожчав відразу на 48 копійок з 26,25 / 26,29 гривень на ранок понеділка до 26,735 / 26,77 на вечор середи. Це погана ознака, яка говорить про те, що населення і бізнес до сих пір за інерцією при найменших проблемах «йдуть» в валюту, побоюючись подальшого знецінення своїх заощаджень і капіталів, та не розуміючи, що насправді тільки ще більше збільшують свої ризики, додаючи до них ще й валютну складову.

Проблеми гривні в глобальному масштабі — це багато в чому проблема довіри громадян і бізнесу до держави та правил гри, які вона встановлює. І хто б не переміг на майбутніх виборах (як президентських, так і парламентських) — новій владі доведеться з цим в черговий раз зіткнутися.

За рахунок зростання котирувань — до процесу розкручування курсу вже підключився готівковий ринок (де активно збільшився попит на валюту, що тільки підштовхує обмінки до зростання цінників) та й самі продавці валюти, які стали притримувати валюту, вичікуючи оптимально високих котирувань, і таким чином, створюючи недолік валюти на торгах з подальшою відповіддю у вигляді ще більшого росту котирувань вже безготівкової валюти.

Гонка курсу вгору почалася і схоже НБУ доведеться витратить частину раніше купленої валюти через активні інтервенції з її продажу, якщо він не хоче допустити чергового спекулятивного розігріву валютного ринку та стабілізувати курсові коливання.

Хід торгів:

Почалася сесія з вчорашніх вечірніх декларативних котирувань 26,53 / 26,56 гривень і фактичного повторення вчорашнього сценарію по зростанню курсу вже на самому початку торгів. Попит перевищував пропозицію і на 11 годину котирування швидко розігріли з 26,48 / 26,52 (рівно на 10 ранку) до 26,66 / 26,70 гривень, а потім — до 26,73 / 26,76 ближче до 12:00 та в подальшому — до фактично завершення активної фази торгів. Продавці знову притримували валюту і тільки на цих рівнях почали продавати основні обсяги своєї валюти.

Після обіду — при згасанні активності та на поодиноких угодах — курс ще похитали у вузьких межах 26,73-26,74 / 26,76-26,775 гривень за долар, а завершилася сесія рівнем 26,735 / 26,77.

Головні події 13 березня на міжбанку:

1) Зростання котирувань долара з ранкових 26,48 / 26,52 гривень до 26,735 / 26,77 на кінець дня;

2) НБУ не виходив на ринок в публічному форматі аукціону;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 26,6830 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 14 березня встановлено на рівні 26,702931.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram