Чи зможе Міністерство фінансів розплатитися з боргами без допомоги держбанків та чи час запасатися валютою, розповідає стаття Liga.net

Державні банки — основні власники внутрішнього валютного боргу, але на початку 2019-ого вони стали скорочувати портфель валютних ОВДП. Це створює певні труднощі Міністерству фінансів. З початку року держава вже погасила валютні облігації внутрішньої держпозики на $1,5 млрд. З цієї суми $580 млн було виплачено «реальними» грошима. В результаті у Мінфіну утворився дефіцит валюти.

Що відбувається

Зазвичай міністерство намагається повністю рефінансувати внутрішній борг. Але в лютому 2019 року покрити старі зобов'язання новими паперами вдалося тільки на 41%: держбанки відмовилися рятувати уряд, оскільки зараз їм потрібно погашати свої борги за єврооблігаціями.

Ощадбанк на початку березня вже погасив $425 млн, Укрексім повинен виплатити $375 млн 27 квітня. Велике погашення заплановане в Укрзалізниці: $150 млн 15 березня.

Це призводить до того, що Мінфін витрачає свої валютні запаси. За два місяці Мінфіну довелося заплатити кредиторам $580 млн, уточнила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. У попередньому році такого не було: загальний рівень рефінансування склав 120%, нижче 50% він опустився тільки в одному місяці, додає головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Графік розміщення та погашення валютних ОВДП

Чому це важливо

Але розраховуватися з боргами незабаром доведеться і самому Мінфіну. У першому півріччі Україна повинна виплатити $3 млрд зовнішнім кредиторам, каже начальник відділу по роботі з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько. Ще $2,3 млрд — внутрішній борг.

Піки виплат за валютними ОВДП — в квітні, червні та липні: внутрішнім кредиторам потрібно буде повернути по $0,7-0,8 млрд, відзначає Блінов з Альфа-Банку. Всього в 2019 році на українських кредиторів припадає $4,6 млрд.

Враховуючи інші борги, уряду критично важливо рефінансувати внутрішні зобов'язання, щоб не погашати їх «живими» грошима, відволікаючи ресурс від зовнішніх виплат.

Проблеми з рефінансуванням вже вплинули на можливості Міфніна: за даними Держказначейства, за січень-лютий загальні залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку, включаючи валюту, скоротилися з 47 до 30 млрд грн (зараз — близько $1,15 млрд). За оцінкою Бєлан, чисті валютні кошти Мінфіну на ЄКР в кінці січня становили $700 млн.

Уже в квітні Мінфін буде змушений купувати у НБУ додаткову валюту під обслуговування, в тому числі внутрішніх, боргів, вважає Блінов. В таких умовах посилюється важливість траншу МВФ і вдалого розміщення єврооблігацій, що залежить і від політичної повістки в країні, додає Бєлан.

«З огляду на політичні ризики, уряду вигідніше, щоб держбанки зараз успішно погасили зовнішній борг, а не заміщали його новим, — відзначає вона. — Це дозволить Мінфіну розмістити суверенні євробонди в більшому обсязі і трохи дешевше».

Графік погашення внутрішнього боргу

Помірний прогноз

Ощадбанк та Укрексімбанк ще не закрили питання погашень в цьому році: восени їм належить виплатити на двох близько $300 млн.

Доти уряд спробує компенсувати втрати січня-лютого: після успішної виплати Ощадбанку в березні і Укрексімбанку — у кінці квітня, Мінфін може розраховувати на 100% рефінансування боргу перед ними, допускає Бєлан.

Незважаючи на те, що портфель валютних ОВДП з початку року знизився на 14,5%, ситуація поки що далека від критичної, вважає керівник департаменту ринкових досліджень IBI-Rating Віктор Шулик. «Історично Мінфін працює у зв'язці з НБУ і декількома державними банками, — говорить він. — Не раз ця взаємодія дозволяла «виплутуватися» і з більш складних ситуацій».

Інвестиції у валютні ОВДП традиційно залежать від курсових очікувань покупців: попит на валютні ОВДП збільшується в міру того, наскільки ринок очікує ослаблення гривні, додає старший фінансовий аналітик ICU Тарас Котович.

Але навіть якщо у Мінфіну більше не буде проблем з рефінансуванням внутрішнього боргу, в України поки що недостатньо ресурсу для спокійного погашення всіх валютних зобов'язань на цей рік, зазначає Бєлан.

«Набагато важливіше, щоб Мінфін зміг розмістити суверенні облігації в достатньому обсязі, швидше за все, це станеться вже після президентських виборів, — каже вона. — До тих пір необхідно забезпечити другий транш від Євросоюзу, щоб нормально пройти виплати за зовнішнім боргом в середині травня».