Що стосується статистики, то справа в тому, що вчора експортерами вже були продані обов'язкові 30% валютної виручки за вихідну в Україні п'ятницю і за понеділок одночасно, що знизить обсяги торгів сьогодні.

Дорозміщення ОВДП на вчорашньому аукціоні Мінфіну України, як ми і припускали в своєму вчорашньому ранковому прогнозі — не побило ніяких рекордів і склало досить скромні 3,498 млрд гривень в гривневому еквіваленті за курсом НБУ. Це не сильно додасть пропозиції валюти від іноземців, які купували облігації на аукціоні вівторка. Тому і глобально не збільшить обсяги операцій. Ми прогнозуємо їх на середу у сумі до 440 млн доларів при здійсненні до 560 угод.

Що стосується курсу і валютних коливань протягом дня — то тут все набагато складніше.

По-перше, занервував готівковий ринок, де відчувається явне зміна тренда в бік зростання котирувань. При цьому деякі банківські обмінники істотно розширили спред і вже ставлять котирування продажу в межах 26,85-27 гривень. Це стимулює спекулятивні перетоки валюти з безготівкових торгів на готівковий ринок і розхитує котирування всіх сегментів ринку.

По-друге, стали менш поступливі по курсу самі експортери та інші продавці валюти. Вони очікують подальшого зростання і не поспішають укладати угоди, притримуючи валюту.

По-третє, безпосередньо банки стали «запаковувати» свою валютну позицію, сподіваючись заробити на можливому зростанні курсу.

По-четверте, фактор наближення виборів, політичних пристрастей навколо цього процесу — також психологічно працює проти гривні.

Та й ліквідність в банківській системі залишається на дуже високому рівні. На ранок середи — коррахунки банків збереглися на позначці близько 59,3 млрд гривень, що дає спекулянтам ресурс для розкачки курсу.

Повна залежність ринку від курсових ситуативних завдань найбільших гравців міжбанку в поєднанні з навісом гривневої ліквідності в системі при зльоті котирувань в обмінниках — ось той мікс факторів, який буде сьогодні приводити до збільшення валютних коливань протягом дня і можливого продовження курсових ралі.

Поки НБУ не реагував на вчорашню ситуацію з розворотом ринку в бік зростання котирувань долара та зберігав резерви. Але ми не виключаємо того, що найближчим часом Нацбанку доведеться втручатися в цей процес, щоб збити ажіотаж.

Ми прогнозуємо на середу продовження валютної нестабільності на торгах з масованими атаками на гривню та коридор по долару в межах 26,50-26,75 гривень з ще більшому рівнем залежності курсу від дій та завдань найбільших гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

На готівковому ринку триває повний різнобій концепцій і поглядів щодо подальшого поводження курсу із загальною тенденцією на істотне зростання котирувань продажу валюти.

І банки, і фінансові компанії суттєво розширили спред між курсами купівлі та продажу.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,30- 26,60 і продаж 26,65-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,80 гривень та продаж 26,83-26,90 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram