Goldman Sachs вважає, що ціна золота може зрости до 1400 за тройську унцію протягом 6 наступних місяців завдяки підвищеному попиту центральних банків.

У той же час вкладення в казначейські облігації США китайським ЦБ знову пішли на спад, знову ж відбиваючи зміщення акценту на золото:

З огляду на грошову масу в обігу, складно уявити, що країни-активні покупці золота розглядають в довгостроковій перспективі повернення до золотого стандарту. Ціна золота при цьому повинна бути набагато вище, що, по суті, буде наслідком провалу концепції фіатних валют. Однак розумові вправи в побудові конспірологічних теорій тут зайві. Після 10-кратного збільшення угорським ЦБ золотих запасів в жовтні минулого року, стало зрозуміло, що, розглядаючи ЦБ як організацію, не позбавлену цілей прибутковості, диверсифікації та ліквідності свого портфеля активів, нарощування золотих запасів повинно переслідувати одну або кілька з цих цілей. З огляду на, що вибір активів для ЦБ обмежений, можна припустити, що присутній так званий концентраційний ризик, як і для рядового банку — коли вкладення зосереджені на одному активі. У свою чергу, це знижує диверсифікацію портфеля.

Неважко бачити, що в портфелі активів Китаю, Росії і т.д. значну частку займає вкладення в цінні папери нерезидентів, зокрема казначейські облігації в США. Згадуючи дорогу податкову реформу, яка фінансується з кишені уряду, обговорення будівництва стіни, Green deal, які також повинні лягти на плечі держави, можна чітко зрозуміти стурбованість ЦБ про зростання ризику концентрації активів у себе в портфелі, адже США вважає за краще не тільки відкладати вирішення фіскальних проблем, але і посилювати їх. В такому випадку, складаються певні очікування, що кредитний ризик в «безризикових» ГКО США може рости, а також побоювання що вони можуть втрачати в ціні в майбутньому.

А прогнозами Центробанків, як відомо, часто слід довіряти.

Кредитний маневр

Після січневої щедрості ЦБ Китаю, коли економіку наповнили дешеві кредити сукупним обсягом 4.6 трлн юанів, «ріг кредитного достатку» раптово зник в лютому. Спекуляції про кредитної залежності китайської економіки виявилися неспроможними, після того як дані за лютий показали, що сукупне кредитування в Китаї виросло всього на 703 млрд юанів, що в два рази нижче прогнозу і майже в 7 разів менше січневого сплеску ліквідності.

Таким чином аргумент «попиту на ліквідність перед святкуванням Місячного Року» виявляється провідним в розумінні грошової політики Китаю. Маніпулюючи перспективою, можна бачити, що в річному вираженні сукупне фінансування (включаючи облігації муніципальної влади) зросли на 10.1% в лютому, після зростання на 10.4% у січні, що вже не викликає подиву.

Глава китайського ЦБ заявив на прес-конференції що дані за січень і лютий повинні розглядатися разом, однак інтенсивність пом'якшення все одно перевищує рівень аналогічного періоду минулого року. Показники кредитної експансії за березень повинні дати ще більше підтверджень що політика дотримується довгострокового цільового рівня і те, що січневе зростання було обумовлене сезонним збільшенням попиту.

Нові кредити зросли на 886 млрд юанів замість очікуваних 950 млрд і що примітно перевищують показник сукупного кредитування. У свою чергу це означає, що уряд відновив «закручування гайок» на тіньовому фінансуванні (shadow banking), тобто фінансуванні грошовим ринком ринку капіталу. У січні «незручний» для влади показник виріс на 343 млрд юанів, проте вже в лютому розвернувся і досяг -364.4 млрд, включаючи такі компоненти як кредитні розпорядження (-54.4 млрд), платіжні банківські акцепти (-310 млрд)

Жорсткі заходи проти тіньового фінансування пішли за обрушилася критикою Прем'єра Кекянга на дії центрального банку в січні, який закликав банки зосередитися на довгострокових кредитах реальному сектору, замість спроб оживити економічну активність надуваючи міхур короткострокового фінансування.

З огляду на спотворення в експортної і імпортної активності в період перед святкування Місячного Нового року, про які я розповідав у попередній статті, екстраординарний зростання кредитів в січні вписується в ряд макроекономічних ефектів, які є наслідком сезонних викликів економіки.

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK.

Наш конкурс для ледачих Вгадай NFP.

PRO рахунок умови.